Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PVV stelt Kamervragen over hoofddoek-idee politiechef

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2017, 13.12 uur

De PVV in de Tweede Kamer heeft kamervragen gesteld over het idee van politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg om het dragen van een hoofddoek toe te staan bij een politie-uniform.

Aalbersberg denkt na over de mogelijkheid om de hoofddoek toe te staan bij een uniform. Nu zijn religieuze symbolen verboden. De Amsterdamse politie wil met de eventuele maatregel meer agenten met een allochtone achtergrond werven. Nu bestaat 52 procent van de Amsterdammers uit niet-Nederlanders, terwijl zij binnen het korps maar voor 18 procent vertegenwoordigd zijn. Daar ziet Aalbersberg graag verandering in.

Maar voor de PVV gaat dit, niet geheel onverwachts, een stap te ver. Volgens de partij wordt er meteen een deel van de sharia, de islamitische wet, geïntroduceerdVolgens politiebond ANPV slaat de Amsterdamse politie door met het voorstel. De PVV is het met deze opvatting eens en stelt dat 'al onze regels' aan de kant zouden worden geschoven door het proefballonnetje van Aalbersberg.

Lees ook: Politie Amsterdam: 'hoofddoek toestaan bij uniform'

Ook wordt er door de partij van Geert Wilders getwijfeld aan de objectieve rol van voormalig PvdA-politica en, volgens de PVV 'islamactiviste', Fatima Elatik, die nu als directeur diversiteit wordt ingehuurd bij de Amsterdamse politie. En natuurlijk mag de belastinggeld-vraag niet ontbreken: 'Hoeveel belastinggeld kost het de politie om deze directeur diversiteit in te huren en bent u met de PVV van mening dat dit beter kan worden besteed aan het vangen van boeven?'

Ook de Amsterdamse VVD was het niet eens met de plannen van de politiechef. Ze noemen de plannen 'zorgelijk'.