Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse politie start pilot met bodycams

21 mei 2017, 18.59 uur

De pilot van de Amsterdamse politie met het gebruik van bodycams is in volle gang. Het project met het dragen van het kleine cameraatje op de borst duurt twee jaar.

Alle basisteams van de politie krijgen vijf camera's. Agenten mogen zich vrijwillig opgeven voor het dragen ervan. Hoofdagent Max was er in elk geval, een maand geleden toen de pilot begon, als de kippen bij: 'Hij wordt niet op de man uitgereikt. Elke keer als de camera vrij is pak ik hem. Ik zie een grote meerwaarde voor onze veiligheid. De beelden zijn na een heftig incident veilig opgeslagen op een server.'

Dreigende situaties
De camera wordt aangezet als er voor agenten een dreigende situatie ontstaat, zoals bij verwarde of agressieve mensen, of als agenten zelf bedreigd worden. Omstanders worden erop gewezen dat er gefilmd wordt, ook door de camera zelf. 'Naar de privacy wordt goed gekeken. Het is een gesloten systeem. Het wordt opgenomen en vervolgens via ons interne systemen opgeslagen op een centraal systeem. Niemand kan erbij, tenzij de officier van justitie vindt dat het nodig is voor een strafzaak', zegt Jan Pronker van de politie.

Andere landen
In sommige landen wordt de bodycam al een tijdje gebruikt, te zien op deze beelden waar agenten een verwarde man met een mes onder schot houden. Er zijn dus vergelijkbare situaties waarin een bodycam voor de politie hier handig zou zijn. 'Ik heb hem al paar keer gebruikt. Mensen gedragen zich toch milder. Ik denk dat ik bij elk geweldsincident dit had willen hebben', legt agent Max uit.

In totaal zal de politie verspreid over verschillende teams in de stad ongeveer honderd camera's gaan gebruiken.