Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Geen sancties verwacht tegen agente met hoofddoek'

22 mei 2017, 09.25 uur · Aangepast 22 mei 2017, 09.50 uur

De wijkagente die zaterdag tijdens werktijd actie voerde door met een hoofddoek haar ronde te doen, krijgt vermoedelijk geen sancties opgelegd.

Dat zegt een politiewoordvoerder tegen De Telegraaf. 'Ik denk dat een goed gesprek voldoende zal zijn en wonderen doet. Hoe moedig en mooi de actie ook bedoeld zal zijn, het is niet aan de politie om de keuze te maken over het wel of niet dragen van een hoofddoek bij het uniform. Die keuze ligt bij de politiek.'

Politici reageerden verdeeld op de actie van de vrouw. Het CDA gaat vragen stellen aan burgemeester Van der Laan en de VVD noemde het 'dom'. PvdA-raadslid Sofyan Mbarki vond de agente echter een 'heldin'. Ook stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud sprak op Twitter zijn steun voor haar uit.

De wijkagente lijkt op hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg te hebben gereageerd. Die stelde dat een hoofddoek in de toekomst misschien toegestaan moet worden bij de politie om moslima's niet af te schrikken. Toch stelt de politie dat het dragen van de hoofddoek door de agente een 'individuele actie' was.