Stad

Airbnb: 'Maak ons niet tot zondebok'

22 mei 2017, 17.18 uur

Het is te makkelijk om Airbnb de schuld te geven van alle drukte en overlast in de stad. Dat schrijft James McClure, de regionale baas van het bedrijf, in Het Parool.

Volgens de manager kunnen maar weinig bezoekers de 'lokroep van het Mokums paradijs' weerstaan. Maar, zo schrijf hij in zijn opiniestuk, slechts 6 procent van de 17 miljoen bezoekers in de stad overnachten via Airbnb.

Lees ook: Airbnb: 'Meldplicht verhuurders bij gemeente voorbarig'

'Amsterdammers hebben recht op een juiste balans tussen wonen, werken en toerisme in hun stad. In de zoektocht naar die balans is het belangrijk dat we de feiten op een rij zetten', schrijf McClure. In zijn feiten beschrijft hij hoe Airbnb-gasten vaak buiten het centrum verblijven en juist die wijken willen leren kennen.

Spookverhalen
'Ook promoten we verantwoord verhuren en ondernemen we actie tegen illegale hotels. Sinds maart dit jaar worden volledige woningen automatisch geblokkeerd op ons platform als zij meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd', schrijft McClure.

Lees ook: Zondag met Lubach fileert Airbnb: 'Airbnb gebruiken is niet iets om trots op te zijn'

Daarnaast merkt hij fijntjes op dat er maar liest 140.000 Amsterdammers lid zijn van Airbnb. Aangezien er zo'n 14.200 Amsterdamse verhuurders zijn, betekent dit dat ruim 100.000 Amsterdammers zelf weleens gebruik maken van het platform om elders te overnachten.

Lees ook: Airbnb-bemiddelaar wil openheid van zaken geven: 'Baas in eigen stad'

Volgens de manager zijn er te veel spookverhalen over Airbnb en wordt zijn bedrijf als zondebok gebruikt in het 'verhitte debat' over de drukte in de stad. 'Maar zondebokpolitiek heeft nog nooit iets opgelost en de feiten spreken voor zich', aldus McClure.