Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verbod op dieren voeren in de maak

23 mei 2017, 15.54 uur · Aangepast 23 mei 2017, 19.28 uur

Om overlast van duiven en ratten te voorkomen, kunnen stadsdelen later dit jaar gebieden aanwijzen waar het verboden is om dieren te voeren.

Dat zegt wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) tegen Het Parool. De maatregel zal geen invloed hebben op het voeren van eendjes met de (klein)kinderen, stelt de krant gerust.

Lees ook: Doorbraak in jacht op 'Vleesstrooier van het Javaplantsoen'

Maar er moet wel een einde komen aan 'rare vormen'. Amsterdammers die stukken vlees voeren aan reigers, bijvoorbeeld. Want wat de reigers niet opeten, is prooi voor meeuwen of ratten. Meeuwen pikken vuilniszakken open, duiven maken een enorm lawaai en poepen de boel onder en ratten zijn bovendien onhygiënisch. 'Ratten komen af op het eten dat blijft liggen. Ratten vermenigvuldigen zich snel en omdat zij dragers zijn van onder andere de ziekte van Weil, is dat nadelig voor de volksgezondheid', zegt Ivens.

Eendjes
Daarnaast kan voeren ook schadelijk zijn voor de dieren zelf. 'Te veel voeren zorgt, naast overlast, voor minder soorten vogels en minder gezonde vogels.' Eenden voeren mag nog wel, hoewel de wethouder opmerkt dat brood 'erg ongezond' is voor de eendjes. We gaan handhaven waar het nodig is. Uiteindelijk zal de handhaver ter plaatse beoordelen of het gaat om een moeder met kleuter die met twee sneden brood plezier hebben, of dat iemand met vuilniszakken tegelijk bezig is.'

Lees ook: Soms wel vierhonderd reigers in Artis: 'Ze poepen de hele boel onder'

Het verbod wordt opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV) en stadsdelen kunnen dus gebieden aanwijzen waar het verbod gehandhaafd zal worden. Wie toch dieren voert in die gebieden, kan een boete krijgen. De hoogte van de bon is nog niet bekend.