Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA: stel vergunningen in voor rondleidingen De Wallen

29 mei 2017, 16.05 uur · Aangepast 29 mei 2017, 16.38 uur

De PvdA wil binnen een maand in debat over het convenant tussen gemeente en bedrijven die rondleidingen op De Wallen aanbieden. Het lijkt dat de afspraken die de twee partijen sloten om de drukte tegen te gaan, nauwelijks worden nageleefd. Wat de Partij van de Arbeid betreft is de tijd rijp om vergunningen in te stellen.

De achttien bedrijven die het convenant tekenden, beloofden zich aan een aantal regels te houden, zoals het niet stilstaan op de Oudezijds Achterburgwal. Ook zou de groepsgrootte beperkt worden tot maximaal twintig deelnemers. Maar omdat het drukker dan ooit is op de toeristische trekpleister wil de oppositiepartij opnieuw praten met verantwoordelijk wethouder Kasja Ollongren (D66). 

Lees ook: Stilstaan verboden en geen foto's van sekswerkers: nieuwe regels Wallen-tour

'De Wallen zijn al overvol met soms meer dan 900.000 passanten per week. De grote groepstours kan je er dus niet bij hebben. Als de convenant afspraken met de ondernemers hierover niet werken, moeten de regels strenger worden. De leefbaarheid van de stad staat onder te grote druk om toe te kijken hoe het uit de hand loopt', zegt Dennis Boutkan, woordvoerder van de PvdA. 'Dan moeten we maar met vergunningen gaan werken.'

Ook burgemeester Eberhard van der Laan uitte eerder tegen AT5 zijn zorgen. 'Er hoeft maar dat te gebeuren en er kan paniek ontstaan in de menigte, en als je zo opgekropt staat, dan is dat gevaarlijk en onveilig. Het is bovendien ook oncomfortabel. Dit is niet leuk meer.' 

Lees ook: Van der Laan over drukte op de Wallen: 'Dit is niet leuk meer, en soms zelfs onveilig'

Hoewel bewoners heil zien in matrixborden, is de burgemeester terughoudend. Volgens Van der Laan is dat een doekje voor het bloeden. Wat de gemeente wel gaat doen tegen de aanhoudende drukte, is onduidelijk. En dat terwijl het hoogseizoen net van start gaat.