Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers meten drukte op de Wallen: 'Het valt wel mee'

2 juni 2017, 22.25 uur

De Wallen zijn veranderd in een bomvol en onveilig pretpark, zeggen ontevreden bewoners. Ondernemers van de Oudezijds Achterburgwal gaan daar nu tegenin. Met zogeheten wifi-tracking meten ze sinds kort het aantal bezoekers. Hun conclusie: het valt wel mee met de drukte.

'Sommige binnenstadbewoners roepen dat het steeds erger wordt met de drukte. 'Heb je geteld dan?, is mijn vraag. Nou, wij wel', zegt Cor van Dijk, directeur van het bedrijf achter onder meer Casa Rosso en de Bananenbar.

Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal heeft sinds oktober vijf meetpunten in de straat hangen om de stromen mensen te meten. In het stuk tussen de zijstraten de Lange Niezel en de Damstraat, ongeveer 400 meter, wordt het aantal passanten continue gemeten. 

Lees ook: Burgemeester over drukte op de Wallen: 'Dit is niet leuk meer, en soms zelfs onveilig'

Piekmomenten
Er kan nog niet met andere jaren worden vergeleken, maar uit de cijfers trekken de ondernemers de conclusie dat het wel druk is, maar slechts af en toe. Het gaat heel erg om de piekmomenten, zeggen Cor van Dijk en Mark Doorn, bestuurslid ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal. 

abc5media_image_1

Zoals op de kaart hierboven te zien is, begint de dag rustig en bouwt de drukte op. De piek ligt meestal rond een uur of elf 's avonds. Afgelopen weekend kwamen ruim 35.000 mensen voorbij. Het hoogtepunt was op zaterdagavond. Toen waren er tussen half elf en elf uur 1160 mensen op het stukje gracht. Op de zaterdag van het paasweekend was de piek vergelijkbaar (1110 mensen).

In de winter lag het aantal bezoekers flink lager. Op kerstavond waren er op het hoogtepunt 450 passanten. Op een gewone zaterdag in februari waren dat er 816. Door de week is het rustiger en meestal loopt de gracht na middernacht snel leeg.

Lees ook: Bewoners vrezen voor veiligheid door drukte: 'Je komt er niet meer doorheen'

Bottleneck Oudekerksteeg
De ondernemersvereniging wil met het meetsysteem ook in kaart brengen welke route mensen lopen. De apparaatjes hangen precies op de plekken waar bezoekers de Wallen op komen. 

Wat tot nu toe opvalt is dat het veruit het drukst is op de hoek met de Oudekerksteeg (zie kaartje). Daar komen soms wel drie tot vier keer zoveel bezoekers de Oudezijds Achterburgwal op vergeleken met de andere zijstraten.

abc5media_image_2

Van Dijk: 'Er is soms sprake van drukte, maar komt dat door de hoeveelheid mensen of door de loopstromen? Die loopstromen kun je in elk geval beïnvloeden.'

Andere openingstijden
Bijvoorbeeld door met verkeersborden te gaan werken, zegt hij. 'Zo kun je voorkomen dat zo veel mensen vanuit het Oudekerksplein via het smalle steegje naar de Oudezijds Achterburgwal lopen. Een volgende stap is aanpassingen doen op basis van de metingen. Bijvoorbeeld werken met een happy hour of andere openingstijden, zodat de bezoekers verspreid worden.'

De ondernemers denken dat zelfs simpele bewegwijzering al verschil kan maken. 'Bijna iedere nieuwkomer raakt gedesoriënteerd op de Wallen. Als er bordjes staan, hoeven toeristen niet rond te blijven dwalen, maar weten ze hoe ze hier weer uit kunnen komen.' 

Lees ook: Nu al grote drukte op de Wallen: Wanneer is druk te druk en wat doe je ertegen?

Red Light Jazz Festival
De meetapparatuur is vorig jaar aangeschaft om bezoekersaantallen voor het Red Light Jazz Festival te kunnen meten. Cor van Dijk heeft besloten de meetapparatuur aan de gevels van zijn panden te laten hangen. 

Het systeem meet het aantal mensen dat op de gracht loopt aan de hand van hun telefoon. Wifi-tracking heet dat. Een telefoon zendt een signaal uit als het op zoek is naar een wifi-netwerk. Veel mensen hebben die zoekfunctie altijd aan staan. Wifi-tracking wordt ook veel gebruikt in winkelstraten om bezoekersaantallen en -stromen te meten. 

Het systeem is zo ingesteld dat mensen die meer dan vier uur op de Wallen verblijven automatisch niet worden meegeteld. Dat zijn namelijk hoogstwaarschijnlijk mensen die er werken.

'Privacy gewaarborgd'
De privacy van de bezoekers is gewaarborgd, zeggen Van Dijk en Doorn. Het meetsysteem slaat alleen de aantallen op en geen telefoongegevens. 'Het is niet tot op de persoon herleidbaar.'

Video #144027