Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Rembrandt en Brood niet aan maar óp de muur

4 juni 2017, 22.34 uur · Aangepast 5 juni 2017, 10.31 uur

Rembrandt en Herman Brood, op hun eigen manier Amsterdamse iconen uit de kunstwereld. Grafitti-duo Karski en Beyond, vorige week nog winnaar van de Street art award voor beste muurschildering van Nederland, vond het dan ook hoog tijd om ze te eren met een enorm portret in het centrum van de stad.

'Omdat het iconische figuren zijn die veel hebben geschilderd binnen Amsterdam', zegt kunstenaar Beyond. Ze zijn te bewonderen in de Nieuwe Doelenstraat.

Volgens de kunstenaar zou de muurschildering kunnen zorgen voor een kruisbestuiving als mensen één van de twee Amsterdamse iconen niet direct herkennen. 'Misschien gaan mensen nog eens uitzoeken wie Rembrandt of Brood is', hoopt hij. 

Madame Tussauds
Maar hoe maak je een portret van een man die al honderden jaren dood is? 'Ik wilde geen schilderij van hem namaken', zei kunstenaar Karski. Daarom heeft Karski het wassen beeld van de kunstenaar uit de Gouden Eeuw in museum Madame Tussauds even 'goed in de ogen aangekeken'. 

Beyond en Karski's volgende projecten zijn in het buitenland. 'Maar wie weet. We zouden wel eens zo'n grote lap willen doen. Dus je bent Amsterdammer en je hebt een grote muur? Meld jezelf aan', zegt Beyond.