Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Stelletje op seksfilmpje op festival kan schadevergoeding eisen'

7 juni 2017, 20.04 uur · Aangepast 23 juni 2017, 17.00 uur

Op sociale media gaan een aantal schunnige foto's en video's van festivalgangers rond. Is het eigen schuld of moet er meer worden gedaan tegen spreiding van dit soort materiaal?

Zo wordt er een filmpje gedeeld waarin een koppel seks heeft in een dixie. Ook een foto van een man die drugs snuift wordt flink verspreid. De mensen die de beelden doorsturen beseffen waarschijnlijk niet dat ze strafbaar zijn.

'Ik heb de beelden gezien en je mag ze niet verspreiden', vertelt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. 'Dat is niet toegestaan. Het is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de mensen die op die beelden staan.'

Sylvana Simons
'Het is heel goed mogelijk dat het stelletje in die dixie een actie begint als het filmpje waarop ze staan door heel veel mensen wordt verspreid', zegt Alberdingk Thijm. 'Denk ook aan wat Sylvana Simons heeft gedaan. Ander geval, maar toch. Het is een grote actie beginnen en van al die mensen een schadevergoeding proberen te krijgen.'

In Berlijn nemen veel clubs hun bezoekers in bescherming door alle camera's op telefoons af te plakken. In Amsterdam doet vooralsnog alleen club De School dit.