Start van hoofdcontent

112

nl

Wat te doen tegen nepdrugsdealers op de Wallen? 'Zwaarder straffen zou helpen'

9 juni 2017, 20.25 uur · Aangepast 9 juni 2017, 22.09 uur

Een grote actie op de Wallen leverde eerder deze week 118 arrestaties op. Onder de arrestanten een groot aantal drugsdealers, maar die staan in veel gevallen binnen no-time weer op straat.

De dealers verkopen vaak namelijk geen échte drugs. Maar bijvoorbeeld fijngestampte paracetamol in een zakje. Deze 'dealers' kunnen dus alleen gepakt worden voor oplichting, maar dan moeten gedupeerde toeristen wel aangifte doen. 'En die hebben daar vaak helemaal geen tijd voor', stelt advocaat Gerald Roethof. 

Lees ook: Grote politieactie op de Wallen: 118 aanhoudingen in vijf dagen

En dus blijf het voor de politie in zekere mate dweilen met de kraan open. Bezoekers en bewoners van de Wallen blijven met de gebakken peren zitten. Edwin Schölvink, die in de buurt woont, kan de overlastgevende dealers zó aanwijzen. 'Meestal staan ze op dezelfde plekken. (...) Als ze bij me voor de deur staan maak ik een geintje met ze. "Bedankt voor de bewaking", zeg ik dan.'

Zwaarder straffen?
Blijft de vraag: Wat kan de politie dan wél doen? Gebiedsverboden van een paar maanden helpen, maar die oplossing is vaak maar van tijdelijke aard. 'Het loont om weer terug te gaan voor de dealers,' stelt Delano Vroom, hoofdagent van team Burgwallen.

Lees ook: 22 aanhoudingen de Wallen 'dweilen met de kraan open'

'Gestampte paracetamol in een wikkeltje levert momenteel vijftig euro op, dus ze blijven terugkomen. Het is niet aan mij om de wet aan te passen, maar het zou mooi zijn als hier zwaarder op gestraft zou worden. Dan hebben we meer profijt van ons werk.'