Start van hoofdcontent

112

nl

Politie: Aanrijding Stationsplein gebeurde buiten het zicht van camera's

12 juni 2017, 21.20 uur · Aangepast 12 juni 2017, 21.32 uur

Niets wijst wat de politie betreft er op dat een 45-jarige Amsterdammer met opzet inreed op voetgangers voor het Centraal Station. De man zit nog wel vast, de recherche wil eerst 100 procent zeker weten dat er niet meer aan de hand is geweest dan een onwelwording.

Bij de man is inmiddels twee keer een bloedsuikertest afgenomen, uit een blaastest bleek al dat hij geen alcohol had gedronken. Ook is er bloed afgenomen dat wordt onderzocht door het Nederlands Forensisch instituut. En de komende dagen zijn er meer onderzoeken. 

'Hij is vandaag mee naar ziekenhuis genomen, daar is zijn insulinepomp uitgelezen. Hij weet zelf namelijk niet hoe hij in het centrum van Amsterdam terecht gekomen is', zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen die twijfels aan de politielezing blijft weerleggen.

'Getuigen kunnen hooguit zeggen: "Ik zie een auto rijden, die gaat harder rijden en ik zie dat hij mensen aanrijdt." Je kunt nooit zeggen dat het bewust is gedaan. En alles in het gehele onderzoek geeft geen enkele indicatie dat er iets anders aan de hand is dan een onwelwording.' 

Lees ook: Huiszoeking bij man die voor CS op voetgangers inreed: definitief geen opzet

Geen camerabeeld?
Opvallend is toch ook wel het feit dat de aanrijding niet op camera is vastgelegd. Op geen van de camera's die rond het Stationsplein en de Prins Hendrikkade geposteerd zijn, is iets te zien van het ongeluk. 'Je kan niet iedere vierkante meter in beeld brengen', zegt Van der Veen. 'En dit stukje , waar de aanrijding heeft plaats gevonden, heeft buiten de camera's gezeten.'

Twee van de slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis met botbreuken, maar ze zijn buiten levensgevaar. De politie wil niets kwijt over de afkomst van de 45 jarige Amsterdammer, ook niet over de afkomst van de slachtoffers omdat ze uitgaan van een ongeluk.

Lees ook: Acht gewonden nadat auto over Stationsplein raast: 'Lijkt geen opzet'

Inter Visual Studio