Tjitske Lingsma wint journalistieke prijs

Tjitske Lingsma heeft de Dick Scherpenzeelprijs gewonnen.

Ze kreeg de journalistieke prijs voor haar boek Het verdriet van Ambon - Een Geschiedenis van de Molukken. Dat maakte de Dick Scherpenzeel Stichting dinsdag bekend. Lingsma biedt in haar boek een kijk op de geschiedenis vanuit het Moluks perspectief.

"Op de eerste bladzijde heb je het al in de gaten: hier is iemand aan het woord die kan schrijven. Zelden zien we zo'n gaaf voorbeeld van betekenisgevende reisjournalistiek," oordeelde de jury. Lingsma krijgt een bedrag van 10.000 euro.

Ook genomineerd was Marije Meerman met haar televisiedocumentaire I Wanna Be Boss. Deze film geeft een beeld van de Chinese prestatiedrang. De aanmoedigingsprijs 2008 ging naar Cas van Kleef voor zijn boek Cas Redt de Wereld. De andere genomineerde waren Bram Janssen en Ilvy Njiokiktjien.

De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Jaarlijks worden de Dick Scherpenzeel Prijzen uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsvraagstukken en/of niet-westerse landen. De prijzen worden toegekend door een onafhankelijke vakjury, die dit jaar bestond uit Rudi Boon, Paul Faber, Pieter Hilhorst, Ben Rogmans, Bahram Sadeghi, Hendrien van de Weert en Froukje Santing (voorzitter).