Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krokodillen- en slangenleer in kledingwinkel PC Hooftstraat in beslag genomen

14 juni 2017, 20.00 uur · Aangepast 14 juni 2017, 21.07 uur · Foto: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Bij kledingwinkel Karmaloog in de PC Hooftstraat zijn 105 kledingstukken in beslag genomen. In de schoenen, jassen, riemen, rokken en andere kledingstukken is leer van krokodillen, pythons en anaconda's verwerkt.

Leer van deze beschermde dieren mag alleen verhandeld worden als dit aantoonbaar afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt of aantoonbaar met een bepaalde invoervergunning binnen de Europese Unie is binnengebracht. De winkeleigenaren konden dit niet aantonen.

Tegen de eigenaren wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet natuurbescherming. De kleding is in beslag genomen. Als de winkel alsnog kan aantonen dat de herkomst van de kleding legaal is, dan is er een kans dat de kleding wordt teruggeven.

Lees ook: Winkel die krokodillenleren jassen verkoopt bekogeld met verfbommen

De controle werd gisteren gedaan door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en handhavers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een verzoek van de eigenaren om de inbeslagneming tegen te houden, is door de rechtbank afgewezen. 

De naam van de winkel is niet officieel bekendgemaakt, maar het logo van de winkel is wel te zien op een eerder vrijgegeven foto. Een van de eigenaren van Karmaloog wil bevestigen noch ontkennen dat er kledingstukken uit zijn winkel in beslag zijn genomen.

abc5media_image_1

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit