Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Kosten verhuizing Passenger Terminal geschat op 150 tot 200 miljoen

15 juni 2017, 14.18 uur · Aangepast 15 juni 2017, 16.28 uur

Het gaat naar schatting ongeveer 150 tot 200 miljoen euro kosten om de Passenger Terminal te verplaatsen naar een andere plek. Dat zegt Koen Overtoom, president-directeur van de Amsterdamse haven in AT5's Over de Top.

De Passenger Terminal moet weg omdat er een brug over het IJ bij de Kop van Java komt. Cruiseschepen kunnen daardoor niet bij de terminal komen. Bovendien was het al een lang gekoesterde wens van wethouder Kajsa Ollongren om de grote vervuilende schepen buiten de stad te houden. 

Lees ook: Twee bruggen en mogelijke voetgangerstunnel tussen Centrum en Noord

Brug en schip gaat niet samen
'We zijn natuurlijk groot in cruiseschepen en dan is de relatie met de stad best een ingewikkelde. (...) En een brug en cruiseschip gaan natuurlijk moeilijk samen', zegt Overtoom tegen AT5. Wijzend vanaf de ADAM-toren naar de Kop van Java zegt Overtoom: 'Je kunt zien dat ze daar normaal keren. Op het moment dat die brug er is kunnen ze niet keren. Dus dat is voor ons erg lastig.'

Overtoom had dus liever een tunnel gehad in plaats van een brug. Maar zijn uitspraken zijn inmiddels ingehaald door de actualiteit. Die brug komt er wel en de stad wil de PTA gaan verplaatsen. Bang voor grote financiële nadelen is Overtoom niet al hangt er wel een flink prijskaartje aan.

'Op het moment dat je die verplaatst naar iets buiten de stad denk ik dat de inkomsten nog wel bij de stad blijven komen. Maar de kosten zijn naar schatting tussen de 150 en 200 miljoen. En je moet die kosten meenemen in de maatschappelijke kosten-batenanalyse'

Lees ook: De gehele uitzending van Over de Top met Koen Overtoom is hier te zien