Stad

NL
V

Stationsplein voor de helft niet in beeld gebracht door camera's

15 juni 2017, 17.22 uur · Aangepast 15 juni 2017, 19.49 uur

De helft van het Stationsplein is, als beveiligingscamera's in de automatische stand staan, niet te zien via cameratoezicht.

Dat zei loco-burgemeester Kajsa Ollongren tijdens een commissievergadering in het stadhuis. Het CDA had om opheldering gevraagd omdat het incident waarbij een vermoedelijk onwel geworden automobilist meerdere mensen aanreed niet gefilmd is door een van de camera's op het plein. Raadslid Diederik Boomsma stelde er 'enigszins verbaasd' over te zijn.

Lees ook: 'Belangrijk dat van plekken als Stationsplein goede beelden zijn'

'Ze staan vast gericht, ongeveer de helft van het plein is dan in zicht', vertelde Ollongren. 'Ze staan vooral gericht op toegangswegen en waar de taxi's en trams staan. Ze kunnen wel op andere delen worden gericht, maar dan moet je er dus wel iets aan doen.' Ook vertelde ze dat de camera's er staan voor de aanpak van overlast.

Ollongren zei verder dat er binnenkort sowieso opnieuw gekeken zou worden naar het cameratoezicht op het Stationsplein. 'Ik vind dat we het incident moeten meewegen in nadere afspraken over hoe cameratoezicht het beste kan worden ingericht', zei Ollongren.

Lees ook: Verdachte Stationsplein vrij: 'Man reed eerder hard door binnenstad, maar herinnert zich niks'

De politie liet korte tijd na het incident al weten dat er waarschijnlijk sprake van een onwelwording. Ollongren noemde de communicatie van de politie 'snel' en 'zorgvuldig', zodat er 'geen aanleiding voor onnodige schrik of angst' was.

Camera's brengen de helft van Stationsplein in beeld, ongeval geeft aanleiding 'situatie opnieuw te bekijken', aldus de locoburgemeester.

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) June 15, 2017

.@KajsaOllongren over Stationsplein-incident van zaterdag: " Politie goed gehandeld, in actie en in woordvoering."

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) June 15, 2017