Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM waarschuwt voor nepwapens: 'Kunnen erg lijken op echte wapens'

16 juni 2017, 22.48 uur

Kinderen van tien die van de kermis thuiskomen met een nepwapen dat niet van echt te onderscheiden is. Het klinkt misschien opmerkelijk, maar van de wet mag het wel. Toch waarschuwt het Openbaar Ministerie voor gevaarlijke situaties die met de speelgoedpistolen kunnen ontstaan.

Miriam is maar wat blij met het pistool dat zij dinsdag won op de kermis op IJburg. Het wapen is bijna niet van echt te onderscheiden. Tot 2014 waren echt lijkende speelgoedwapens bij wet verboden, maar door Europese regelgeving zijn die regels versoepeld.

Lees ook: Jeugdig duo zet bus op stelten met nepwapens

Alleen voor kinderen onder de 14
'Nepwapens zijn verboden, maar er zijn echter uitzonderingen waarbij het gaat om speelgoedwapens. Die vallen dan onder speelgoedrichtlijn. Dan moet het een wapen zijn die voorzien is van een CE-keurmerk en het wapen moet bestemd zijn voor kinderen onder de 14', legt Katelijne den Hartog van het Openbaar Ministerie uit. Voorwaarde is ook dat er geen harde projectielen met harde kracht kan worden afgeschoten met het wapen.

Miriam is zich bewust van de gevaren. 'Vanaf tien meter zie je niet dat dit een neppistool is. Dan denk je gewoon, oh ik moet uitkijken.'

Lees ook: Commotie om nepwapens in Amstelveen

Gevaarlijke situaties
Het OM waarschuwt dat de speelgoedwapens voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Het is voor agenten soms heel lastig in te schatten of het om een spelend kind gaat of om een dreigende situatie. Vorige maand nog werden er vijf tieners opgepakt die met nepwapens op straat aan het spelen waren. Ook deze waren niet van echt te onderscheiden. De politie meldde later dat het niet veel had gescheeld of ze hadden de tieners met getrokken wapen benaderd.

Lees ook: Moeder tiener met nepwapens verbolgen: 'Ze hadden geen kwaad in de zin'

'Niet meer op kermissen verkopen'
Het CDA wil dan ook dat de nepwapens niet langer op kermissen verkrijgbaar zijn. 'Ik vind dat een rare zaak. Ik vind het niet zo'n goed idee dat je dit soort wapens die bijna echt lijken dat je die kan winnen. Ik vind dat de gemeente daar stappen in mag zetten. De wettelijke regeling is dus nu zo, dat kunnen wij niet veranderen. We kunnen wel in gesprek gaan met kermisexploitanten om mensen te vragen om dit soort wapens niet te verkopen', zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma. Hij gaat de problematiek met de nepwapens aankaarten bij de burgemeester.