Start van hoofdcontent

112

NL
V

Politievakbond wil weer verbod op nepwapens op straat

17 juni 2017, 21.21 uur

Politievakbond ACP wil dat de wet, waarin staat dat kinderen onder de veertien jaar met nepwapens op straat mogen spelen, wordt aangepast. De speelgoedwapens zijn niet van echt te onderscheiden. En dat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties, zo waarschuwde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Een tiener, die door agenten is neergeschoten omdat hij met een nepwapen speelde. Het is nog niet gebeurd, maar er zijn situaties geweest waarbij dit werkelijkheid had kunnen worden. 'Eén keer was op de Nieuwmarkt. Een jongen van nog geen veertien stond daar met een vuurwapen te zwaaien. Wij trokken direct onze vuurwapens en dwongen hem zijn wapen neer te leggen', zegt Rob van der Veen van de politie.

Lees ook: OM waarschuwt voor nepwapens: 'Kunnen erg lijken op echte wapens'

Na de aanhouding blijkt het een speelgoedpistool te zijn. De jongen was zich van geen kwaad bewust, maar had wel ineens meerdere getrokken vuurwapens op hem gericht. Hij kwam met de schrik vrij, maar dit had natuurlijk heel anders kunnen aflopen. 'Agenten krijgen een melding van een vuurwapen. We moeten binnen een seconde beslissen wat we gaan doen', legt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond uit.

Wet versoepeld
Tot 2014 waren echt lijkende speelgoedwapens bij wet verboden, maar door Europese regelgeving zijn die regels versoepeld. Nu mag een tiener onder de 14 jaar met een neppistool op straat spelen. 'Een beperkt deel van de politie is hier maar van op de hoogte', zegt Van de Kamp.

Lees ook: Jeugdig duo zet bus op stelten met nepwapens

De politievakbond wil de regels dan ook duidelijker hebben: 'Eerst mochten zulke wapens niet, ongeacht de leeftijd. We willen hier weer naar terug.' Volgens de ACP is er maar één oplossing: nepwapens voor iedereen op straat verbieden, maar het is nog maar de vraag of dit wordt ingevoerd. 'Voor nu moeten ouders hun kind goed laten nadenken over wat ze hen laten doen', adviseert Van der Veen.