Start van hoofdcontent

112

nl

OM eist twaalf jaar cel tegen Mustafa A. voor drie verkrachtingen

20 juni 2017, 17.51 uur · Aangepast 20 juni 2017, 18.03 uur

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar cel geëist tegen Mustafa A. voor het verkrachten van drie vrouwen begin vorig jaar.

In vier dagen tijd verkrachtte hij volgens Justitie drie jonge vrouwen. A. zou steeds dezelfde werkwijze gehanteerd hebben. Hij spotte zijn slachtoffers 's nachts tijdens het uitgaan in de binnenstad.

Lees ook: Emotionele confrontatie met serieverkrachter: 'Niemand zou moeten weten hoe dit voelt'

'Durf niet meer uit'
Als ze naar huis fietsten, dan fietste hij achter hen aan om ze uiteindelijk met bruut geweld te verkrachten. Dat gebeurde tussen 28 en 31 januari vorig jaar. Het kwam vandaag tot een emotionele confrontatie tussen twee slachtoffers en de verdachte. 

'Ik zit al anderhalf jaar in een cocon en kan niet meer als student leven. Ik durf niet meer uit te gaan', zei één van de slachtoffers. De vrouw, destijds pas 20 jaar, werd op een fietspad bij de Wenkebachweg verkracht.

Gespeelde stoornis of niet?
Opvallend vandaag was ook hoe verdachte Mustafa A. er bij zat in de rechtszaal. Uiterlijk onbewogen beantwoordde A. geen enkele vraag van de rechtbank. Ook de verklaringen van slachtoffers of gruwelijke details van de verkrachtingen leken A. weinig te doen.

Lees ook: Mustafa A. voor rechter om brute serieverkrachting: 'Je gaat dood! Schreeuwen heeft geen zin'

Een psycholoog die Mustafa A. onderzocht heeft grote twijfels over een eventuele stoornis bij de man. Dat zei de psycholoog van het Pieter Baan Centrum. Hij denkt dan ook dat een deel van het gedrag expres is ingezet, zoals het niet spreken van Nederlands.

Of de man echt een stoornis heeft, valt dus nog te zeggen: 'Als wij dachten het een stoornis was, dan hadden we dat wel gezegd. Maar we hebben grote twijfels dus.' De uitspraak is over twee weken.