Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amstelcampus is onbetaalbaar voor studenten'

20 juni 2017, 19.52 uur · Aangepast 20 juni 2017, 20.05 uur

Het idee van de Amstelcampus is mislukt. Dat zeggen de ASVA Studentenunie en een lid van de Medezeggenschapsraad van de HvA. De woningen op de campus zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten van de hogeschool, maar worden maar door 60 procent van deze groep bewoond. Dit heeft onder meer te maken met de hoge huren die woningcorporatie De Key ervoor vraagt.

Sinds 2015 kan een HvA-student voorrang krijgen op een studio aan de Amstelcampus bij de Wibautstraat. Voor een studio van 24 vierkante meter moet 592 euro worden neergeteld. 'Dat is nog niet eens mijn maandsalaris', aldus een van de studenten.

Geen huursubsidie
Ook komen studenten onder de 23 met deze prijzen niet in aanmerking voor huursubsidie. Als ze die leeftijd wel bereiken, zijn ze, als ze tenminste hard doorwerken, waarschijnlijk al afgestudeerd. Dat klopt niet volgens de StudentenUnie.

'Door het leenstelsel worden studenten door hun opleiding heen gejaagd, dus meer bijlenen doen ze niet snel. Je kunt je daarom afvragen of zulke dure woningen echt voor HvA-studenten zijn', aldus voorzitter Henriëtte Hoogervorst van de ASVA.

'Huurprijs gerechtigd'
Volgens woningcorporatie De Key is er niets mis met de prijs voor de studio's. 'Deze woningen zijn in de oude tijd gebouwd, groot. Op de plek waar ze staan, het zijn fantastische woningen, is deze huurprijs heel gerechtigd', zegt Lidy van der Schaft van De Key.

Inmiddels heeft de medezeggenschapsraad van de hogeschool het bestuur verzocht onderzoek te doen of er op een braakliggend terrein naast de campus goedkope studentenwoningen kunnen komen. De medezeggenschapsraad verzekert dat het daarbij echt om betaalbare woningen gaat.

De HvA zegt tegen AT5 dat hun hoofdtaak onderwijs is, maar daarnaast veel in gesprek te zijn met de gemeente over studentenhuisvesting. Ze onderzoeken de mogelijkheid om op het braakliggende terrein te bouwen voor studenten.