Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdam plant gigantische wijk in havengebied: 40.000 tot 70.000 woningen

22 juni 2017, 13.27 uur · Aangepast 8 november 2017, 10.22 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De gemeente heeft een gigantisch nieuw woongebied gepland. 40.000 tot 70.000 woningen moeten er tot 2040 gefaseerd worden gebouwd. Haven-Stad moet de nieuwe wijk gaan heten.

In de wijk van 650 hectare groot komen ook een groot aantal sociale huurwoningen. Daarmee wordt een deel van de belofte van Ivens ingelost om duizenden nieuwe huurwoningen te bouwen. 'De afgelopen jaren komen er jaarlijks 11.000 nieuwe Amsterdammers bij. Aan de westkant van de stad hebben we nu de mogelijkheid om een prachtige wijk neer te zetten voor Amsterdammers en anderen die hier graag willen wonen', zegt wethouder Eric van der Burg van Ruimtelijke Ordening.

Tienduizenden arbeidsplaatsen
In Haven-Stad wordt ook plek gemaakt voor 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen, met name in de productieve en creatieve sector. De wijk wordt opgedeeld in twaalf deelgebieden en de gebouwen in de wijk zullen voornamelijk tot dertig meter hoog worden. Sommige gebouwen tot zestig meter. Het wordt dus een vrij dichte wijk. Daarom wil de gemeente zich voor de bereikbaarheid richten op openbaar vervoer, fiets en voetgangers.

Plan 2016
Vorig jaar waren er al plannen uit de doeken gedaan om woningen te gaan bouwen in het havengebied. Volgens die plannen ging het toen om tussen de 18.000 en 40.000 woningen.

Er is na dat plan beter gekeken naar het aantal woningen dat kan worden gebouwd. Daarna is volgens een woordvoerster gebleken dat er plaats is voor meer woningen dan aanvankelijk werd gedacht. Ook zijn de bestemmingen van de gebouwen in het plan meer gemengd. Zo zijn gebouwen bijvoorbeeld niet enkel bestemd als kantoor, maar zal er in een gebouw bijvoorbeeld op de eerste verdieping een kantoor komen terwijl daarboven gewoond wordt.