Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Festival Solstice op Ruigoord op het allerlaatst afgelast: 'Enorme klap'

23 juni 2017, 09.46 uur · Aangepast 23 juni 2017, 19.11 uur

Een grote klap voor de organisatie van Solstice. Het festival dat komend weekend zou plaatsvinden op Ruigoord is afgelast. De vergunning voor het feest is geweigerd door stadsdeel Nieuw-West.

'Dit is een enorme ramp, het gaat om tienduizenden euro's', zegt organisator Sam Nemeth tegen Big.nl. Het zomerfestival wordt al meer dan tien jaar gehouden op het terrein. Daarom komt de weigering van de vergunning nu als een donderslag bij heldere hemel. 'Ik heb het echt op geen enkele manier ook maar overwogen dat dit zou kunnen gebeuren', meent Nemeth.

'Ligt aan hen'
Volgens een woordvoerder van de gemeente had de organisator de bui echter al wel kunnen zien aankomen. 'Wij waren al weken in gesprek met ze en probeerde ze tegemoet te komen. Maar als je dan vervolgens niet levert, houdt het een keer op', laat woordvoerder Jasper Karman weten aan AT5. Volgens Karman 'ligt het honderd procent aan hen.' Opvallend is ook dat de vergunning is aangevraagd voor een feest met 1999 bezoekers. Boven de 2000 bezoekers moeten er striktere veiligheidsmaatregelen worden genomen. Voorgaande jaren is gebleken dat er veel meer mensen op het feest afkomen.

Veiligheid
'Als er problemen zijn, hoor je dat in de regel wel wat eerder. De reden is veiligheid en dat de vergunning niet goed is aangevraagd, volgens het stadsdeel. Maar er zit weinig verschil in vergeleken met vorige jaren, behalve dat we dit jaar een enorme slag hebben gemaakt qua veiligheid. We hebben in de aanvraag de regels proberen te volgen. Dan verwacht je dit niet', zegt Nemeth.

Onder de maat
In een reactie zegt een woordvoerder van Stadsdeel Nieuw-West dat het onzin is dat de organisatie het niet zou hebben zien aankomen. 'Dat klopt gewoon niet. In de gesprekken is steeds aangegeven dat de aanvraag onder de maat was en dat het mogelijk was dat daarom de vergunning zou worden geweigerd. Ze weten dat ze het niet voor elkaar hadden.'

Kampeertickets
De vergunning is geweigerd op een aantal punten. Voorbeelden zijn een gebrek aan de hekken waardoor er gevaarlijke situaties zijn ontstaan vorig jaar. Er zou ook niet gecontroleerd worden op drugs. Volgens de organisator is dat wel gewoon gebeurd. Ook heeft het stadsdeel slapen op het terrein verboden. Er waren echter al 200 kampeertickets verkocht. De verkoop daarvan is direct stopgezet. 'Misschien hadden we daar handiger mee kunnen omgaan.'

Waarschuwing
De organisator denkt dat het stadsdeel een waarschuwing wil uitdelen. 'Dat het ze menens is, dat er een nieuwe wind waait. Het is een beetje flauw dat ze nu zeggen: "ze wisten er van".' Nemeth zegt dat er laatst nog een poëziefestival is georganiseerd op Ruigoord, waar een vergunning voor werd aangevraagd. Maar zelfs daarvoor is de vergunning nog niet eens binnen.

Komende festivals
Op de Facebookpagina laat de organisatie weten dat komende festivals op Ruigoord, zoals Manifestival en Landjuweel, wel gewoon doorgaan.