Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stichting Blije Buren vecht voor voortbestaan: 'Geef ons nog een kans'

26 juni 2017, 18.33 uur · Aangepast 26 juni 2017, 20.31 uur

Stichting Blije Buren stond vandaag in de rechtbank tegenover de gemeente. Inzet: de ontruiming van het pand van de stichting, waar eenzame mensen langs kunnen komen voor gezelschap.

Het pand van de stichting verkeerd in slechte staat. Dit is één van de redenen voor de gemeente om niet opnieuw een vergunning te verstrekken. Volgens Peter Gualterus, initiatiefnemer van Blije Buren, had de gemeente een bedrag van 25.000 euro toegezegd om het pand op te knappen. Maar dit bedrag is nooit volledig overgemaakt, stelt Gualterus.

'Ik wil dan ook dat we de tijd krijgen om onze bezwaren af te wachten. En de gemeente heeft dan de tijd om zich aan hún afspraken te houden. Er is uiteindelijk 13.000 euro niet betaald, dus hebben wij de verbouwing nooit af kunnen maken.'

De gemeente vertelt een ander verhaal. Volgens een woordvoerder was uiteindelijk de helft van de 25.000 euro maar nodig voor alle benodigde verbouwingen. Dit geld is overgemaakt, maar er is nooit iets mee gedaan. 

Hoe dan ook, er komt nu géén nieuwe vergunning voor de stichting. Dit tot groot verdriet van een aantal buurtbewoners. 'Het heeft de buurt een hoop goeds gedaan', laat een van de vaste bezoekers weten. 'Geef ons nog een kans. Een kleintje.'

UPDATE 17.15 uur
De rechter heeft maandag aan het einde van de middag uitspraak gedaan in de zaak. Stichting Blije Buren moet het pand verlaten. Ze krijgen enkele dagen de tijd om het gebouw te ontruimen.