Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel vraag naar mbo'ers: 'Accountant eerder vervangen door robot dan loodgieter'

26 juni 2017, 18.55 uur · Aangepast 28 juni 2017, 13.14 uur

Werkgevers zitten te springen om mensen met een mbo-diploma. Volgens cijfers van het UWV is er sinds september vorig jaar een tekort ontstaan van ruim 23.000 mbo'ers in de regio Groot Amsterdam.

De meeste vacatures voor mbo'ers zijn in de sector 'gastvrijheid', waar bijna zesduizend mensen gezocht worden. Daarna volgt retail met 3630 vacatures en groothandel met 2210 vacatures.

GVB
Ook bij de technische afdeling van het GVB dreigt een groot tekort. 'We moeten steeds meer doen om mensen binnen te halen en ze op te leiden', vertelt Peter Buisman van het GVB. 'Want de opleiding waar ze vanaf komen geeft een fantastische uitgangspositie, maar dan moeten ze nog een vak leren. En dat kunnen ze bij ons.'

Om jongeren te motiveren voor het werk als monteur is het GVB een campagne gestart. Het vervoersbedrijf gaat naar scholen toe en doet ook ludieke acties, zoals het rond laten rijden van een vacaturetram. Verder biedt het GVB de mogelijkheid om door te groeien tot bijvoorbeeld hoofdmonteur.

Niet overbodig
Het tekort aan mbo'ers kan komen doordat scholieren vrezen overbodig te worden door de robotisering. Maar volgens Bart Drenth van MKB Amsterdam, de belangenvereniging van ondernemers in de stad, is dat in de meeste gevallen onterecht.

'Juist als het gaat om werken met je handen, dat soort werk zal heel lang blijven bestaan', aldus Drenth. 'Ik denk dat een robot eerder het werk van een accountant zal overnemen dan een loodgieter of een verpleger.'