Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rechter buigt zich over erfpachtreferendum

28 juni 2017, 10.24 uur · Aangepast 28 juni 2017, 14.26 uur

Mogen Amsterdammers gaan stemmen over het nieuwe erfpachtstelsel? Over die vraag buigt de rechter zich vanmorgen.

De Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) haalde eerder een kleine 40.000 handtekeningen op, waarmee een referendum mogelijk moest zijn. Vorige week maakte het stadsbestuur echter bekend dat het nieuwe erfpachtstelsel toch 'niet referendabel' is. SEBA-voorzitter Koen de Lange is woest en heeft een kort geding aangespannen.

Lees ook: Seba woensdag naar rechter om erfpachtreferendum

Nu De Lange met de tienduizenden opgehaalde handtekeningen niet zelf een referendum mag starten, wil hij dat het stadsbestuur dat zelf doet. Het college is dat echter niet van plan, onder meer omdat de 'juridische risico's' geminimaliseerd zouden moeten worden.

SEBA hoopt dat de rechter het stadsbestuur dwingt om het referendum alsnog in te voeren. Een paar jaar geleden zou namelijk beloofd zijn dat een referendum mogelijk bleef als er een erfpachtselsel kwam dat vergelijkbaar was met een in 2014 teruggetrokken erfpachtplan. Omdat die belofte verbroken lijkt, denkt De Lange bij de rechter een goede kans te maken.

Lees ook: D-day voor erfpacht. Wat staat er op het spel?

Een uitspraak van de rechter is vermoedelijk de laatste mogelijkheid om het referendum toch door te laten gaan. Vanmiddag is er een nog spoeddebat in de gemeenteraad over het schrappen van het referendum, en vanavond is de beslissende raadsvergadering over het nieuwe erfpachtplan zelf. Coalitiepartijen D66, VVD en SP lijken achter het stadsbestuur te blijven staan.