Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks wil slavernijmuseum: 'Erkenning is er nog niet'

30 juni 2017, 20.45 uur

Amsterdam moet een slavernijmuseum krijgen. Althans, dat vindt GroenLinks. Zaterdag wordt de slavernij herdacht en de afschaffing ervan gevierd. Maar een blijvende plek voor educatie en herdenking is er eigenlijk niet.

Vandaag gingen Amsterdammers van verschillende afkomst al met elkaar in gesprek vanwege Keti Koti. Toch is het volgens GroenLinks een van de weinige momenten dat er wordt stilgestaan bij het slavernijverleden. Een museum moet dat veranderen. 'Wij vinden dat die erkenning er nog niet is zoals je zou moeten verwachten. Bij een geschiedenis van 350 tot 400 jaar, dan besteden wij in Nederland er niet de gepaste aandacht aan', zegt Simion Blom van GroenLinks.

'Plek waar alles bijeen komt'
Ivette Forster, organisator van Keti Koti is het hiermee eens. 'Als je zo'n museum hebt dan heb je een plek waar alles bijeen komt en waar je gedegen dat slavernijverleden kan zien en beleven. Dat is wel noodzakelijk in deze maatschappij.'

Voorbereidingen Keti Koti
Vandaag werd het Oosterpark al klaargemaakt voor Keti Koti, maar het weer beloofde weinig goeds voor morgen. 'Het ziet er niet al te best uit, maar je weet het niet. Want het kan altijd omslaan en dan hopen we dat het aan de positieve kant uitslaat', zegt Forster.

Gemeenteraad
Volgens Blom wil een meerderheid van de gemeenteraad al een onderzoek naar de mogelijkheden voor het museum. Als het aan de GroenLinkser ligt komt het er uiteindelijk ook echt. 'Het kost een hoop geld maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Het is volgens mij wel het minimale wat je kunt doen om het onderwerp meer zichtbaar te maken.'