Stad

NL
V

Taxibedrijf start met vaste ritprijzen vooraf

30 juni 2017, 23.38 uur · Aangepast 1 juli 2017, 01.40 uur

Een Amsterdams taxibedrijf belooft vaste prijzen die voor de rit vaststaan en niet meer veranderen. Daarmee hopen ze bedrijven die steeds verschillende prijzen rekenen voor bestemmingen te slim af te zijn.

De ritprijs kan tijdens of na de reis niet veranderen, ook niet als er file staat of als er een wegomlegging is. Het bedrijf, Staxi, is een Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisatie. Dat wil zeggen dat alleen deze bedrijven officieel passagiers mogen meenemen op standplaatsen of op straat. De vaste prijs geldt echter alleen als de taxi via de website of de app wordt besteld.

Lees ook: Malafide taxichauffeurs gaan steeds verder, Schiphol-Okura Hotel: 980 euro

Het taxibedrijf belooft de prijs ook niet aan te passen als de chauffeur uit eigen beweging besluit om te rijden, bijvoorbeeld om drukte te vermijden. Normaliter baseren taxibedrijven de ritprijs op de meter die meeloopt tijdens de rit. Hoe langer de rit duurt, hoe meer een ritje kost. Het is niet altijd even transparant hoe zo'n meter werkt. AT5 kreeg de afgelopen tijd veel meldingen binnen van taxichauffeurs die soms wel honderden euro's rekenen voor een ritje van Schiphol naar de stad.

Lees ook: TCA past prijzen voor Schiphol-ritten drastisch naar beneden aan

Net als bij Uber is het mogelijk om achteraf in een app een review achter te laten voor de chauffeur. Zo komen ritprijzen die toch veranderen direct aan het licht. De vaste tarieven worden vanaf juli ingevoerd.