Stad

NL
V

'Mensonterende taferelen in verzorgingstehuis Amstelveen'

4 juli 2017, 16.08 uur · Aangepast 4 juli 2017, 17.23 uur

De Amstelveense wethouder Herbert Raat (Zorg en gezondheid) maakt zich enorm zorgen om smerige toestanden bij verpleeghuis Nieuw Vredeveld.

Hij heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd om onmiddellijk actie te ondernemen. De afgelopen maanden kreeg Raat steeds meer signalen over misstanden in het verzorgingstehuis, speciaal voor dementerende bejaarden. In een brief aan de inspectie stuurt hij foto's mee waarin bevuilde kleding en een vloer met ontlasting te zien zijn.

Raat ontving veel berichten van bezorgde kinderen die de situatie in het verpleeghuis van hun vader of moeder hard achteruit zien gaan. Voor sommigen is het 'code rood', zij zorgen er nu voor dat er elke dag een familielid bij hun vader of moeder aanwezig is. De situatie wordt 'mensonterend' genoemd. In één brief schrijven de kinderen van een overleden bewoner dat zij blij zijn dat hun moeder de ellende niet langer mee hoeft te maken.

Angstcultuur
Het personeel zou z'n best doen, maar is tegelijkertijd onderbemand. Het verloop is hoog, schrijven familieleden. Vertrouwde gezichten verdwijnen en worden vervangen met 'niet capabele uitzendkrachten'. De problemen zouden dus vooral door slecht management veroorzaakt worden, denken zij. Tegelijkertijd kreeg de voorzitter van de Raad van Bestuur bij zijn vertrek drie ton mee.

Lees ook: Hoogbejaarde vrouw mag niet naar de kerk: 'Geestelijke mishandeling'

Ook werknemers van Nieuw Vredeveld trekken aan de bel. Volgens een van hen begonnen de problemen toen het tehuis overgenomen werd door het bedrijf Brentano. Verpleegkundigen die klagen over de misstanden, zouden het risico lopen om overgeplaatst te worden naar een andere locatie. Een ander spreekt van een 'angstcultuur'. Er zijn te weinig handen aan de bedden en ongediplomeerde verpleegkundigen krijgen reguliere diensten.

Smerig
De huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, Lies Zuidema, zegt in een reactie dat de foto's en brieven van begin dit jaar zijn. Sindsdien is er een plan van aanpak gemaakt en ook gedeeld met de wethouder en de inspectie. 'Er is enorm veel vooruitgang', zegt Zuidema. Volgens haar is de Inspectie van de Gezondheidszorg het daarmee eens. Ze is verrast door de actie van wethouder Raat, omdat hij ook op de hoogte zou moeten zijn van deze verbeteringen.

Dat bewoners zich soms vervuilen, is volgens Zuidema 'bijna onoverkomelijk'. Ze vindt de commotie die is ontstaan door wethouder Raat treurig voor de bewoners en de medewerkers.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat aan AT5 weten dat zij de brief van wethouder Raat hebben ontvangen en gaan bekijken.