Start van hoofdcontent

112

nl

Politie schiet bij aanhouding plofkrakers IJburg, explosieven geruimd

5 juli 2017, 09.18 uur · Aangepast 5 juli 2017, 15.01 uur

De politie heeft vanochtend een plofkraak op de IJburglaan te voorkomen. Vijf verdachten zijn aangehouden. Achtergebleven explosieven zijn onschadelijk gemaakt door de explosieve opruimingsdienst. Het gebied is inmiddels weer vrijgegeven.

De recherche hield in een lopend onderzoek enkele mannen al in de gaten. Toen zij bij de pinautomaat op de IJburglaan aankwamen, was een arrestatieteam al onderweg.

Het arrestatieteam slaagde er in twee verdachten meteen te overmeesteren. Een derde man probeerde op een motorscooter te vluchten maar werd onderuit gereden door een politiewagen. Hij raakte gewond en kon worden opgepakt. 

Lees ook: Kogels door de ruiten bij bakker IJburg: 'In één keer Wilde Westen'

Meerdere schoten gelost
Twee anderen sloegen ook op vlucht. Leden van het arrestatieteam losten meerdere schoten en konden de twee arresteren. Niemand is door de geloste schoten gewond geraakt. 

De gevonden explosieven zijn door de Explosieven Opruimingsdienst weggehaald en op een andere plek tot ontploffing gebracht. Hoe krachtig de gebruikte explosieven waren, wil de politie niet zeggen. 'Maar met het voorkomen van deze plofkraak is gevaar voor de bewoners boven de pinautomaat en andere omwonenden is voorkomen.'

De verdachten die zijn aangehouden zijn in de leeftijd van 19, 20, 23, 25 en 29 jaar.