Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Amsterdamse' Star Wars bijna af: 'Nog een paar duizend euro nodig'

7 juli 2017, 18.54 uur · Aangepast 7 juli 2017, 19.26 uur

Liefhebbers van Star Wars kunnen dit najaar weer eens goed gaan zitten voor een 'nieuwe' Star Wars film. Een fan-film. Gemaakt door fans, bedoeld voor fans.

Remnants of the Order wordt gemaakt door de Amsterdamse filmmaker Kees van Hattum. Liefhebber en kenner van de Star Wars-reeks. Star Wars is voor hem dé reden waarom hij al op jonge leeftijd films wilde gaan maken. Dat is niet bepaald te zeggen van July, die de hoofdrol speelt in de fan-film.

'Ik heb ook wel eens de Star Wars gezien, vertelde ik aan Kees toen hem ontmoette', vertelt July. '"Ja, maar welke van de acht?" Vroeg Kees toen.'

'De auditie die July vervolgens deed was zó goed, dat ik toch voor haar heb gekozen', verklaart Kees zijn keuze. July vertolkt de rol van Pie een nogal naïef, vrolijk meisje dat leeft op een bosplaneet. 'Ze is zich van geen kwaad bewust. Haar planeet is namelijk bezet door Darth Vader en zijn stormtroopers', vertelt Kees.

Geld
Een probleem met rechten is er niet. Sterker nog, Lucasfilms juicht het maken van fan films zelfs van harte toe. Een probleem met geld is er wél. De crew van veertig man werkt vrijwillig mee en de apparatuur wordt gratis geleend. Voor de laatste scenes is echter nog vierduizend euro nodig. Daarom is er nu een crowdfundingscampagne gestart. En voor de écht gulle gever is er een cadeautje. 'Een lightsaber-training bijvoorbeeld', vertelt Kees.