Stad

NL
V

Strijd voor hotel in Bungehuis gaat door: 'Je moet als gemeente betrouwbaar zijn'

7 juli 2017, 19.32 uur · Aangepast 14 juli 2017, 11.57 uur

Als het aan de gemeente ligt gaat de komst van het Soho House in het Bungehuis gewoon door. Dit ondanks de hotelstop, die is ingevoerd vanwege de toenemende drukte in de stad.

Afgelopen mei zette de rechter een streep door de omgevingsvergunning, nadat bewoners uit de Spuistraat de komst van het hotel hadden aangevochten. Maar de gemeente vindt dat die vergunning wel terecht is afgegeven en stapt naar de Raad van State.

Lees ook: Hoop voor 'hotelstop'? 'Binnenstadbewoners krijgen meer mogelijkheden'

De afspraken met Soho House zouden namelijk al ver voor de afgekondigde hotelstop zijn gemaakt. 'Als je met elkaar afspraken maakt over dat er in dat gebouw een hotel mag komen en je werkt eraan mee en je maakt er afspraken over, dan zou het heel raar zijn als je halverwege zegt, nou, toch maar niet', legt stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje uit.

Bovendien gaat het niet om zomaar een hotel, maar om een exclusieve club. 'Je moet als gemeente ook wel betrouwbaar zijn tegenover iedereen met wie je zaken doet. En daar hoort bij dat als je 'ja' zegt, dat je ook staat voor dat ja.'

Lees ook: Bungehuis geen exclusief hotel, maar wat dan wel? 'Gemeente, kies de chique oplossing'

Het is niet alleen Soho House waarom de gemeente naar de Raad van State stapt. Er staan namelijk nog meer van dit soort projecten op stapel. Met de uitspraak die de rechter in mei deed, komen al die vergunningen ineens in gevaar.

'Het duurt vaak heel lang voordat een hotel uiteindelijk gebouwd wordt', zegt Oranje. 'Het kan soms tien jaar duren. Er loopt nog een beperkt aantal initiatieven. Die uitspraak van de rechter zou gevolgen voor deze initiatieven kunnen hebben. Dus dan is het ook wel handig dat we weten wat de Raad van State daarvan vindt.'

Lees ook: Hier mogen ondanks de stop nog wel hotels gebouwd worden

De buurtbewoners die het besluit eerder aanvochten laten AT5 weten dat deze stap van de gemeente hen niet verbaast en dat ze het oordeel van de Raad van State met vertrouwen tegemoet zien.

Soho House Amsterdam