Toch geen 150.000 euro boete voor Iamb&b: 'Klap in gezicht van wethouder'

De megaboete die sleutelbedrijf Iamb&b in februari kreeg voor de illegale verhuur van appartementen in de Kerkstraat is ingetrokken. De gemeente heeft de boete van bijna 150.000 euro onterecht uitgedeeld, blijkt nu. 

'Een klap in het gezicht voor wethouder Laurens Ivens', reageert Dirk Minnebo, de eigenaar van Iamb&b. Minnebo is blij, maar nog niet vergeten hoeveel schade de 'met veel bombarie aangekondigde boete' heeft gehad.

De boete werd uitgedeeld omdat de verhuur van de elf appartementen in het centrum volgens de gemeente niet volgens de regels ging. Wethouder Laurens Ivens noemde het pand 'het prototype van een illegaal hotel'. De eigenaar kreeg een even hoge boete opgelegd als Iamb&b. Die boete staat nog wel.

Lees ook: Recordboete voor illegale verhuur appartementen Kerkstraat: 297.000 euro

Pas na overtreding betrokken
De aanklacht was dat de appartementen vaker dan de toegestane zestig dagen per jaar verhuurd werden via Airbnb. Daar is Iamb&b niet schuldig aan, oordeelt de bezwaarcommissie van de gemeente nu. De boete is ingetrokken, omdat is gebleken dat Iamb&b pas na de overtreding het beheer van het pand had overgenomen.

De boete was pijnlijk voor Iamb&b: 'We willen volgens de regels werken en dat doen we, maar als in de pers komt dat je een recordboete krijgt van de wethouder voor meewerken aan een illegaal hotel, dan geloven mensen dat niet meer.'

Het stoort Dirk Minnebo dat hij vijf maanden heeft moeten wachten op de naamzuivering. 'Het heeft onnodig lang geduurd. Ik had voortdurend boze klanten aan de lijn die niet meer met me wilden samenwerken en er waren natuurlijk financiële zorgen. Dan zegt de wethouder ook nog in Het Parool dat wij de boel vertraagd hebben. Zo is het niet gegaan, we hebben juist meteen gereageerd toen de gemeente meldde dat ze voornemens was een boete uit te delen.'

Nieuwe, strengere regels
Wat Iamb&b in de Kerkstraat heeft gedaan, is binnenkort overigens niet meer volgens de regels. De gemeente gaat ervoor zorgen dat sleutelbedrijven daar in het vervolg wel een boete voor kunnen krijgen. Als op een adres al zestig dagen vakantieverhuur heeft plaatsgevonden, mag een bedrijfje vanaf 1 oktober de verhuur niet meer straffeloos voortzetten, zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Wethouder Ivens wilde in februari met de boete een signaal afgeven aan sleutelbedrijven als Iamb&b. In ruil voor een percentage regelt zo'n sleutelbedrijf als een soort conciërge alles voor de woningeigenaar: verhuur, ontvangst, schoonmaak en eventueel achtervang voor toeristen.

'Goed als de wethouder een signaal geeft', zegt Dirk Minnebo, 'maar dan moet hij het wel bij het juiste eind hebben. Dat is niet zo en daar had hij veel eerder achter kunnen komen.'

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie