Start van hoofdcontent

112

NL
V

Politie onderzoekt racistische comments herdenking slavernijverleden

13 juli 2017, 22.24 uur

De politie doet onderzoek naar discriminerende en racistische comments op sociale media naar aanleiding van live-uitzendingen van AT5 en de NOS rondom Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. 

Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg vanavond in het AT5-programma Het Verhoor. 

Keti Koti 
'We hebben 1 juli een waardige, mooie herdenking gehad in het Oosterpark, waarbij ook de politie aanwezig was. Tijdens de uitzending hebben we gezien dat er op sociale media opmerkingen werden gemaakt die strafrechtelijk niet kunnen. Het is echt fors grensoverschrijdend. Ik ga die opmerkingen hier niet herhalen.' 

Heel heftig
Op dit moment ligt er één aangifte, maar de politie verwacht er de komende tijd meer. 'Ik weet dat die aangiftes in de planning zitten om opgenomen te worden. Het is toch wel heel heftig is. Als je die opmerkingen ziet dan is dat zwaar discriminerend en soms ook racistisch', aldus de Amsterdamse politiechef. 

Uit de anonimiteit
De politie wil dit soort anonieme opmerkingen op sociale media uit de anonimiteit halen. 'Er komt een dossier van die mensen en dat wordt overhandigd aan het Openbaar Ministerie. Wij zetten alles op alles om deze mensen uit de anonimiteit te halen om te laten zien dat we in deze stad geen racisme en discriminatie accepteren', aldus de hoofdcommissaris.