Profiel: Nouri de zachtmoedige Koning van Geuzenveld

Als donderslag bij heldere hemel, zo kwam donderdagmiddag 'het slechtst denkbare bericht' over de gezondheid van Abdelhak Nouri. Volledig herstel is volgens Ajax een ondenkbaar scenario gebleken. 'We zullen nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben als dit niet was gebeurd', zegt Edwin van der Sar.

De 20-jarige Ajacied zakte afgelopen zaterdag in Oostenrijk op het voetbalveld in Zillertal in elkaar, waar hij samen met het team een oefenwedstrijd speelde tegen Werder Bremen. Het talent, bekend om zijn zachtmoedige karakter, werd op het veld uitgebreid behandeld door een medisch team. Later werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck.

Droomdebuut tegen Willem II
'Wij willen Nouri zien', scandeerde het stadion vlak voor het debuut van de geboren Amsterdammer in september vorig jaar. Abdelhak 'Appie' Nouri beleefde een droomdebuut toen hij de 5-0 in de 89ste minuut tegen Willem II scoorde. 

De toen nog 19-jarige middenvelder hoorde dankbaar hoe hij toegezongen werd. 'Dat heb ik ze met gebaren laten blijken. Ze zitten in mijn hart en ik waarschijnlijk in die van hun', zei hij. 

'Denk aan de buren'
Volgens sommigen 'de koning van Geuzenveld', werd alom geroemd om zijn bescheiden karakter. Als Ajax TV een vlog publiceert over zijn spraakmakende debuut bij het eerste elftal, maant hij zijn familie en vrienden bij thuiskomst tot kalmte. 'Denk aan de buren!'

Die septemberdag was een langgekoesterde droom die uitkwam. Zeven jaar was de kleine Appie pas toen hij begon bij Ajax. Hij doorliep de hele jeugdopleiding. Voor Jong Ajax speelde hij 45 wedstrijden, waarin hij elf keer wist te scoren. Hij strikte op trainingscomplex De Toekomst zijn veters samen met Ajax' andere grote beloftes als Matthijs de Ligt en Donny van de Beek.

 

Ik hou van je broer

Een bericht gedeeld door Donny van de Beek (@donnyvdbeek) op 13 Jul 2017 om 5:30 PDT

Lees ook: Ajax-fans uit Noord plaatsen spandoek bij huis Nouri

'Hekel aan als mensen naast schoenen lopen'
De jonge Ajacieden beleefden samen een bijzonder seizoen, dat zelfs afgesloten werd met een Europese finale. Maar het mocht niet baten. Net greep Ajax naast alle prijzen. Het hinderde Nouri niet, want hij had de toekomst.

'De landstitel wil ik pakken. Maar ik wil ook gewoon ver komen in de Champions League', vertelde Nouri onlangs aan Kale en Kokkie. En weer die bescheidenheid: 'ik heb er zo'n hekel aan als mensen naast hun schoenen gaan lopen', aldus Nouri. 'Ik zei tegen mijn moeder: "als ik naast mijn schoenen ga lopen moet je me gelijk even bij de oren pakken"'.

Het bleek nooit nodig. Vijftien officiële wedstrijden genoten fans van zijn voetbalkwaliteiten die hij 'liefst vanuit het middenveld' etaleerde. Eén gele kaart pakte hij, in een bekerwedstrijd.

Lees ook: Nouri tovert op jeugd-EK

Op datzelfde middenveld zakte hij afgelopen zaterdag 20 minuten voor tijd in elkaar. Balcontact was er niet. En dat gaat er niet meer komen, hoe graag we ook zouden willen dat het anders was.