Start van hoofdcontent

Stad

nl

OSVO wil werk maken van strenge eisen voor doorstromers

14 juli 2017, 19.58 uur · Aangepast 20 juli 2017, 13.09 uur

Stel, je hebt als middelbare scholier je diploma gehaald en wil graag doorstromen naar een hoger niveau. Dan loop je in Amsterdam vaak tegen strenge toelatingseisen aan. De OSVO belooft hier naar te gaan kijken.

Amsterdamse scholen maken het zogenaamde 'doorstromers', die na het behalen van een middelbare schooldiploma door willen stromen naar havo of vwo, te moeilijk vinden veel ouders. 

Zo heeft Caroline een zoon op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert. Hij heeft zijn diploma gehaald op het vmbo-t en wil nu graag naar de havo. 'Zijn gemiddelde cijfer op de eindlijst is een 6.3, de school eist een 6.5. Ik voel me volkomen machteloos. Waar zijn we dan mee bezig? Iemand van 16 die zo gemotiveerd is om door te leren, dat moet je koesteren', meent Caroline.

Maud, wiens dochter op het Berlage van havo naar vwo wil doorstromen, loopt tegen eenzelfde probleem aan. 'Zij komt vier tiende tekort (...) Ik denk dat in totaal zo'n zes leerlingen van havo naar vwo doorstromen. Van wie vijf naar een andere school zullen gaan.'

Beterschap
Ten minste, als die andere school te vinden is. Veel Amsterdamse scholen hanteren namelijk strenge normen, erkent ook de overkoepelde organisatie voor middelbare scholen in Amsterdam OSVO. Wel wordt er beterschap beloofd. 'We gaan kijken naar kinderen die beter kunnen en een hoger diploma kunnen halen. Dat willen we faciliteren', stelt OSVO-voorman Rob Oudkerk. Maar ook een gesprek met de inspectie is nodig, meent Oudkerk. 'Als zo'n doorstromer nu niet slaagt, wordt die school daar genadeloos voor afgestraft. Dat kán niet de bedoeling zijn.'