Nieuwe trams getoond aan publiek: 'Enthousiast, enige nadeel is de kleur'

Goed nieuws voor veel verstokte tramreizigers in de stad, want GVB gaat in de tweede helft van 2019 met nieuwe trams rijden door de stad. AT5 nam een kijkje bij de nieuwe trams.

De 63 nieuwe trams worden gemaakt door de Spaanse fabrikant CAF en er is een optie voor nog eens 60 trams. Maar wat zijn nou de voordelen van deze nieuwe rijtuigen. 'De voordelen van deze tram is dat we meer hebben gekeken naar de doorloopbaarheid. Daarnaast is er meer ruimte voor kinderwagens en scootmobielen', zegt Maarten Louwerse van GVB. En ook reizigersorganisatie Rover ziet de voordelen van de gloednieuwe tram. 'Hij is lekker laag, wat voor de reiziger erg prettig is. Ik vind de bankjes er lekker uitzien. Het enige nadeel vind ik de kleur', zegt Chris Vonk van ROVER.

Rood
En dat gaat wellicht wel even wennen worden voor de verstokte Amsterdamse tramreiziger, want de voertuigen worden rood in de stijl van R-NET en niet het wit-blauw van GVB. 'De Amstelveen-lijn wordt dus rood voor de duidelijkheid van de reiziger. Er komt ook een aantal wit-blauw rijtuigen, dus echt rood worden ze niet allemaal', aldus wethouder Litjens van verkeer en vervoer.

Geïnteresseerden kunnen op 26 juli en 11, 12 en 16 augustus een kijkje komen nemen in de remise op de Lekstraat, maar ze moeten zich wel aanmelden. Midden 2019 gaan de eerste nieuwe trams rijden in de stad.