Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Drie gewonden bij brand Diemen, hulpdiensten opnieuw uitgerukt voor reanimatie

19 juli 2017, 09.00 uur · Aangepast 19 juli 2017, 17.04 uur

Bij een brand in een flat aan de Rode Kruislaan in Diemen zijn vannacht drie mensen gewond geraakt. Rond 8.00 uur werden de hulpdiensten opnieuw opgeroepen voor een reanimatie in dezelfde flat. Later werd duidelijk dat dat slachtoffer is overleden.

De brand ontstond rond 3.40 uur. Meerdere brandweerwagens, ambulances en een Mobiel Medisch Traumateam (MMT) rukten uit. Een van de slachtoffers zou volgens getuigen ernstige brandwonden hebben opgelopen. 

Reanimatie
Om 7.55 uur werden twee ambulances, een Mobiel Medisch Traumateam en meerdere brandweerwagens opgeroepen voor een reanimatie. Het slachtoffer was volgens getuigen aanwezig op de elfde of twaalfde verdieping. Het slachtoffer is overleden, zo maakte de politie rond 11.15 uur bekend.

Lees ook: Dode gevonden na brand in flat Diemen

Rond 8.30 uur liep er een vrouw, die bedekt was met roet, onder begeleiding van hulpdiensten de flat uit. Zij is daarna door ambulancepersoneel behandeld. 

Brandweermensen en agenten gingen om 8.45 uur met mondkapjes en een stormram de flat binnen. Dit deden ze vermoedelijk om te kijken of er nog bewoners aanwezig waren. 

Ontploffing
De brand ontstond vannacht in een benedenwoning. 'Ik hoorde een keiharde knal en nog geen tien minuten later ontstond er al rook in mijn flat', vertelt een van de bewoners tegen AT5. Ook 's ochtends is te zien dat er waarschijnlijk een ontploffing heeft plaatsgevonden. De ramen op de eerste verdieping liggen tientallen meters verder.

De flat is volgens de brandweer vannacht ontruimd en bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis. Of het slachtoffer dat vanochtend werd gevonden een bewoner is die eigenlijk ontruimd had moeten worden is onduidelijk. Bewoners van de flat laten AT5 weten dat de brandweermensen niet op de deuren geklopt hebben, maar dat bewoners elkaar wakker gemaakt hebben.

Onbewoonbaar
Woonstichting De Key heeft aan bewoners laten weten dat de hele flat in ieder geval de komende nachten onbewoonbaar is. 'Wij vragen alle bewoners om te kijken of ze zelf alternatieve huisvesting kunnen organiseren bij familie of kennissen.'

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de vermoedelijke explosie. Ook de Forensische Opsporing van de politie is gearriveerd.