Start van hoofdcontent

112

NL
V

Wat ging er gruwelijk mis bij de ontruiming flat Diemen na brand?

19 juli 2017, 20.09 uur · Aangepast 19 juli 2017, 20.20 uur

Wat is er misgegaan tijdens de ontruiming van de flat aan de Rode Kruislaan vanochtend? Lange tijd nadat het sein brand meester werd gegeven, ontdekte hulpdiensten nog een zwaargewond slachtoffer en iemand die al was overleden.

De brand ontstond even na half vier, bewoners maken melding van een explosie. Later vanochtend is te zien dat dat met een behoorlijke kracht gepaard is gegaan, gordijnen, ramen en andere spullen liggen meters verderop. Bij het vuur kwam ook veel rook vrij die via het trappenhuis tot aan de bovenste verdieping doordringt. 

Zelf ontruimd
Alle bewoners die AT5 spreekt zeggen dat de brandmelders op de hogere verdiepingen niet zijn afgegaan. 'Pas toen we buiten stonden, hoorde ik hem wel. Hij ging op de begane grond af, daarna op de eerste en de tweede maar niet op de zesde.' Daarover zegt woningbouwvereniging De Key, de eigenaar van de flat,dat eerst de brandalarmen op de naastgelegen verdiepingen zijn afgegaan.

Lees ook: Drie gewonden bij brand Diemen, hulpdiensten opnieuw uitgerukt voor reanimatie

Daarna klonk het ontruimingssignaal. Dat is zoals het behoort te gaan, aldus De Key. 'We hebben met z'n allen de ontruiming gedaan, op de deuren gebonkt want de politie was er nog niet. We dachten dat de politie of brandweer daarna nog wel een controle zouden doen maar volgens mij hebben ze dat niet gedaan.' Toch twittert de brandweer iets na vijf uur dat de flat ontruimd is:

abc5media_image_1 

'Aangepakt als relatief kleine brand'
Tijdens het onderzoek naar de oorzaak werden pas de twee slachtoffers aangetroffen. De politie en brandweer hebben nog geen verklaring voor hoe dit heeft kunnen gebeuren. Gemeente Diemen heeft vanmiddag een onderzoek aangekondigd naar het optreden van de brandweer. 

'Hoe kan het nu zo zijn dat je die ontruiming niet tot in de puntjes hebt uitgevoerd', vraagt locoburgemeester Lex Scholten zich hardop af. 'Ik begrijp dat het is aangepakt als een relatief kleine brand maar dan kun je daar je vraagtekens bij stellen over het dan verder moet.'

Overigens werd de brand 18 minuten na de eerste melding al opgeschaald naar een grote brand, zo is te zien op de alarmmeldingen. De recherche is inmiddels een onderzoek naar de oorzaak van de brand gestart, er wordt rekening gehouden met brandstichting.

Lees ook: Diemen gaat optreden brandweer bij fatale flatbrand onderzoeken