Start van hoofdcontent

112

NL
V

Joyrider zonder rijbewijs krijgt taakstraf voor dodelijk ongeval Van Woustraat

20 juli 2017, 16.08 uur · Aangepast 20 juli 2017, 16.32 uur · Foto: Martin Damen

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in de Van Woustraat is een 25-jarige man veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf en een taakstraf.

De Iraniër zonder vaste verblijfplaats in Nederland reed op 5 mei 2014 te hard door de Van Woustraat (52 tot 60 kilometer per uur). De auto waarin hij reed was niet van hem en de man had bovendien geen toestemming om de auto te gebruiken. 

Ook had hij geen rijbewijs en was hij daar al drie keer eerder voor veroordeeld. Op de kruising met de Rustenburgerstraat moest hij uitwijken voor een scooterbestuurder, raakte een fietser en botste op de stoep tegen een verkeersbord. Door de klap viel het bord op het hoofd van een 48-jarige Amsterdammer, het slachtoffer overleed twee dagen daarna.

Lees ook: Voetganger ongeluk Van Woustraat overleden

Rechter niet mee met OM
Voor het dodelijke ongeval en het joyriden is de man veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een rijontzegging van 18 maanden. Voor het rijden zonder rijbewijs heeft hij twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete geëist van 700 euro voor gevaarlijk rijgedrag. Er kan niet worden bewezen dat hij het dodelijke ongeval heeft veroorzaakt, stelde het OM. De rechtbank oordeelde anders en vond dat daar wel genoeg bewijs voor is.