Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politiek teleurgesteld in Amsterdamse scholen: 'Doe wat het beste is voor onze kinderen'

20 juli 2017, 18.16 uur · Aangepast 20 juli 2017, 19.08 uur

Ruim geslaagd voor vmbo-t, maar doorstromen naar havo, dat mag niet. Sommige middelbare scholen in Amsterdam zijn te streng voor ambitieuze scholieren die een niveau hoger willen. Dat moet per direct afgelopen zijn, vinden de gemeenteraad en de wethouder van Onderwijs, maar dat krijgen ze waarschijnlijk niet zo snel voor elkaar.

Zo mag een jongen die op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert zijn vmbo-t-diploma heeft gehaald niet door naar de havo, omdat het gemiddelde cijfer op zijn eindlijst net te laag is. Zijn gemiddelde is een 6,3; de school eist een 6,5 om door te mogen stromen. 

'Waar zijn we mee bezig?'
'Ik voel me volkomen machteloos', zei zijn moeder vorige week tegen AT5. 'Waar zijn we mee bezig? Iemand van 16 die zo gemotiveerd is om door te leren, dat moet je koesteren.'

Lees ook: OSVO wil werk maken van strenge eisen voor doorstromers

Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs heeft de koepelorganisatie van Amsterdamse middelbare scholen (OSVO) gevraagd per direct te stoppen met drempels opwerpen. Iedere leerling moet een gelijke kans krijgen in het onderwijs. 

'Soms niet slecht om streng te zijn'
Niet alle, maar veel Amsterdamse scholen zijn inderdaad streng, erkende OSVO deze week. Dat deed het opvallend genoeg in een brief vol tikfouten aan de wethouder. Op zich zijn alle scholen bereid leerlingen te helpen met doorstromen, schreef de koepelorganisatie, maar het blijft belangrijk te kijken naar de mogelijkheden van ieder kind.

Het is volgens OSVO niet altijd een slecht idee om eisen te stellen. De 'rijke ervaring' leert dat sommige leerlingen een hoger niveau gewoon niet aankunnen. Soms is het dus juist in het belang van de leerling en de ouders om nee te zeggen.

De voorzitter van OSVO, Rob Oudkerk, zei vorige week bij AT5 nog iets heel anders tegen leerlingen en hun ouders: 'Je kunt er gerust op slapen want wij gaan naar die doorstroommogelijkheden kijken.'

'Gladpraterij van Rob Oudkerk'
Gladpraterij, zei raadslid Erik Flentge van de SP daarover vandaag in de gemeenteraad.' Rob Oudkerk, kap eens met die politieke toestand, doe wat het beste is voor onze kinderen.'

In de brief aan de wethouder gaf OSVO de onderwijsinspectie de schuld. Die maakt het scholen lastig als zij leerlingen een kans geven op een hoger niveau, meent OSVO. Een school wordt 'genadeloos afgestraft' door de inspectie als een doorstromer op een hoger niveau niet slaagt. OSVO wil daarom snel met de inspectie praten. Als die scholen niet meer ontmoedigt, dan kan de 'drempelloze doorstroom' op alle scholen in Amsterdam geregeld worden.

'Strenge scholen asociaal'
Dat is onzin, zei raadslid Marjolein Moorman van de PvdA vandaag in de gemeenteraad. Als je leerlingen kansen biedt en dat uitlegt, dan houdt de inspectie daar gewoon rekening mee. Het raadslid noemde de strenge scholen 'asociaal'. Ze zijn er volgens haar op uit de beste leerlingen met de beste resultaten bij zich te houden om zo een populaire school te blijven.

Wethouder Kukenheim noemde het vanmiddag teleurstellend dat de schoolbesturen niet allemaal de drempels op willen heffen. Ze wil eigenlijk ook niet wachten op het gesprek met de onderwijsinspectie.

'Alleen diploma is voldoende'
Kukenheim snapt wel dat scholen zich zorgen maken over doorstromers. Ze krijgen het misschien zwaar en hebben wellicht extra tijd en ondersteuning nodig om op een hoger niveau ook te slagen. Maar leerlingen daarom weigeren, dat is niet de oplossing. Ze moeten juist extra begeleiding krijgen. En om toegelaten te worden, is het cijfergemiddelde niet belangrijk. Het hebben van een diploma is voldoende.

De keuze om door te stromen is uiteindelijk aan de leerling en niet aan de school, vindt de wethouder. Ze beloofde haar best te doen om meer scholen zover te krijgen dat ze voor leerlingen een 'drempelloze overstap' mogelijk maken.