Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad gaat akkoord: peperdure fietsbrug over het IJ moet er komen

21 juli 2017, 09.32 uur · Aangepast 21 juli 2017, 13.13 uur · Foto: XOOMlab

Na een akkoord van het college heeft gisteravond ook de gemeenteraad ingestemd met de fiets- en voetgangersbrug die het Java-eiland gaat verbinden met Noord.

De brug, die onderdeel uitmaakt van het project Sprong over het IJ, lijkt het daarmee definitief te hebben gewonnen van de alternatieve optie: een lange tunnel bij het Centraal Station. Eerder werden er ook nog plannen ingediend voor een kabelbaan. Vorige week werd bekend dat er mogelijk toch een nieuw onderzoek naar die verbinding tussen de Houthaven en de NDSM-werf komt.

Minimaal 11,35 meter hoog
Hoewel de kans groot is dat de tientallen miljoenen kostende brug er gaat komen, mogen Amsterdammers zich nog wel uitspreken over het project. Ook het Rijk en Rijkswaterstaat kunnen nog roet in het eten gooien, al kunnen ze de brug niet tegenhouden. Minister Melanie Schultz van Haegen liet al vaker weten de brug niet te zien zitten vanwege de mogelijke belemmeringen voor het scheepvaartverkeer. Vorige week scherpte zij de voorwaarden voor de brug opnieuw aan.

De plannen van de gemeente zouden niet overeenkomen met de verbreding van de sluizen bij IJmuiden, waardoor grotere schepen de Amsterdamse haven en de Passenger Terminal kunnen bereiken. Afgelopen week scherpte de minister de eisen voor de brug nog verder aan. De brug moet volgens haar minimaal 11,35 meter hoog worden en een beweegbaar deel hebben van 35 meter lang.

Lees ook: Schultz scherpt eisen fietsbruggen over IJ aan

Wanneer er begonnen wordt met de bouw is nog onduidelijk. Ook het ontwerp van de fiets- en voetgangersbrug staat nog niet vast.