Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rondvaartdebacle kost gemeente minimaal 1,1 miljoen euro aan advocaten

21 juli 2017, 13.54 uur · Aangepast 21 juli 2017, 16.25 uur

De beoordeling van boten liep in de soep, officiële documenten raakten door de war of werden vernietigd en Waternet, de partij verantwoordelijk voor de uitgifte van rondvaartvergunningen, werd van het dossier gehaald. Nu blijkt dat het mislukte proces de gemeente ook nog eens heel veel geld heeft gekost.

Sinds eind 2013 is er in totaal 1,1 miljoen euro uitgegeven aan juristen en advocaten. In 2016 lag dat bedrag zelfs op 502.000 euro, schrijft De Telegraaf. In 2016 werden er door reders zes kort gedingen aangespannen en twee jaar eerder kwamen er in totaal 138 bezwaarschriften binnen bij de gemeente.

Het bedrag van 1,1 miljoen gaat zeer waarschijnlijk nog veel hoger uitvallen. De kosten voor 2017 zijn namelijk nog niet meeberekend.

Lees ook: Rondvaartfiasco compleet voor gemeente: Waternet van dossier gehaald

Alle vergunningen kwijt
Met regels en criteria wilde de gemeente ervoor zorgen dat nieuwe rederijen toe konden treden tot de Amsterdamse rondvaartbranche. Maar door die regels werden veel bestaande rederijen sterk benadeeld en dreigenden sommigen zelfs al hun vergunningen kwijt te raken.

'De afgelopen vijf jaar zijn er inderdaad juridische kosten gemaakt voor heel wat procedures die tegen de gemeente zijn aangespannen', zegt de geplaagde wethouder Udo Kock. Maar volgens hem was dat nodig om de markt open te breken.

Lees ook: Wethouder Kock: 'Dit vind ik ernstig, dit kan gewoon niet'

Raad van State
Toch mislukte de plannen van de gemeente volledig. De Raad van State veegde de plannen van de wethouder van tafel. De zogenaamde 14 meter-regel, waarbij boten langer dan 14 meter moesten loten voor een vergunning, kon volgens de Raad van State niet verdedigd worden.

De gemeente gaat nu opnieuw met alle betrokkenen, onder wie de reders, de nieuwe toetreders, pleziervaarders, wal- en woonbootbewoners, de toerismesector, in gesprek om tot een nieuw beleid te komen.

Lees ook: Opluchting in rondvaartbranche: 'Gerechtigheid! Aan het werk, wethouder Kock!'