Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Grote metrostoring juni gevolg van softwareproblemen bij nieuwe M5

21 juli 2017, 17.09 uur · Foto: Huey-dean van Eerde

De grote metrostoring in de avondspits van 29 juni werd veroorzaakt door haperende software in de nieuwe M5 metro's van het GVB. Bijna drie uur lang reed er nauwelijks een metro en konden reizigers alleen maar afwachten.

Het GVB laat vandaag aan AT5 weten dat er geen sprake was van een wisselstoring of problemen bij de verkeersleiding. De metro's vielen stil door software-issues in de nieuwe metro's zelf. 'Op het moment van de storing wilden de computers in de metro's een back-up maken. Daar ging iets verkeerd waardoor de stroom aan informatie te groot werd. De systemen in de metrostellen kwamen stil te vallen', vertelt een woordvoerder van het GVB.

Lees ook: Veel vertraging in de spits door grote metrostoring

'Had nooit mogen gebeuren'
De metro's kwamen daardoor op willekeurige punten stil te vallen. Reizigers moesten in sommige gevallen onder begeleiding van hulpdiensten uit de metro's gehaald worden. Vier metrostellen kwamen stil te staan op het traject van lijn 50 en zes stellen op het traject van lijn 53 en 54. 'Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Ze kwamen stil te staan en niets deed het meer.'

De softwareproblemen zijn nog niet verholpen, een herhaling van de storing is daarom niet uit te sluiten. Samen met de Franse metrobouwer Alstom wordt er gewerkt aan een oplossing voor het probleem, die oplossing moet er zo snel mogelijk komen.