Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Twintig kleine rederijen naar rechter om rondvaartvergunningen

22 juli 2017, 16.13 uur

Zeker twintig rederijen stappen naar de rechter om de gemeente te dwingen alsnog rondvaartvergunnigen te verstrekken. De gemeente weigert dat omdat er een vergunningenstop geldt.

Er waren namelijk te veel fouten gemaakt bij het optuigen van een nieuw stelsel. De gemeente had beterschap beloofd na het falen van het stelsel, maar daar zeggen kleine reders nog niets van te merken. 'Er gaat helemaal niets gebeuren deze zomer, en ik ben bang dat er daarna ook niets gaat gebeuren', meent Frans Heijn. Eén van de reders en de voorzitter van de belangenvereniging van de kleine reders, de VRA.

Lees ook: Woeste rederijen overwegen forse schadeclaims na vergunningenfiasco

Beterschap
Sinds het rondvaartfiasco is de VRA, belangenvereniging van de kleine reders, niet veel verder gekomen met waterwethouder Udo Kock. De gemeente stapelde fout op fout bij het toewijzen van nieuwe rondvaartvergunningen. Nadat de Raad van State het plan naar de prullenbak verwees, beloofde wethouder Kock nog beterschap.

Lees ook: Door fiasco getroffen reders krijgen snel tijdelijke vergunning

Ontbijt
'De belangen zijn gigantisch en daarom moet zo'n uitgifteronde gewoon foutloos gaan. Punt uit', zo zei Kock in juni. Eén keer ontbeet de wethouder sindsdien met de reders, en dat was het, zegt de VRA. Frans Heijn, voorzitter VRA 'Hij stond niet stil bij wat er gebeurd was, welk leed hen is aangedaan, de onzekerheid. En er zou één iemand komen die gesprekken met ons zou voeren, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Er is niet eens een aanspreekpunt.' In een reactie laat een woordvoerder van wethouder Kock weten geen mededelingen te doen over wat er tijdens het ontbijt is besproken.

Lees ook: Herverdeling vergunning 'slagveld voor kleine rederijen'

Tijdelijke vergunningen
'De gemeente heeft voor diegenen die direct gedupeerd zijn tijdelijke vergunningen verstrekt. Die zijn tot het einde van dit jaar geldig en voor boten die binnen zes weken het water op kunnen. Die termijnen gelden omdat we nou eenmaal ergens een streep moeten trekken. Tegen het eind van het jaar wordt de situatie van die tijdelijke vergunningen opnieuw bekeken', zegt de woordvoerder in een reactie.

Lees ook: Rondvaartfiasco compleet voor gemeente: Waternet van dossier gehaald

Rechtszaak
Toen een onderzoeksrapport aantoonde hoe groot het geklungel bij de gemeente was, werden alle vergunningsaanvragen in de ijskast geplaatst. De gemeente beloofde gedupeerde reders tegemoet te komen, maar veel van hen willen daar niet op wachten. 'De rechter zal daar heel snel over oordelen. Meer dan twintig reders gaan de gemeente in gebreke stellen en maandag begint de rechtszaak.'

Lees ook: Spoeddebat met wethouder Kok over rondvaartfiasco

Van de grote reders die AT5 benaderde over het handelen van de gemeente, reageerden er twee. Kooij zegt geen commentaar te geven. Lovers zegt wel enthousiast te zijn en de samenwerking met vertrouwen tegemoet te zien.