Stad

NL
V

Ongewild reclamedrukwerk vanaf 2018 verleden tijd in stad

25 juli 2017, 12.26 uur

Vanaf 2018 is ongewild reclamedrukwerk verleden tijd in de stad. Adressen zonder de nieuwe ja-ja-sticker ontvangen dan geen folders en andere reclame meer.

Nu krijgen alleen huishoudens met een nee-nee-sticker geen drukwerk meer, maar met het initiatief van de Partij voor de Dieren moet het systeem omgedraaid worden. 'Deze omkering van het systeem is uniek in Nederland, al staan steden al in de rij om te volgen', meldt de partij in een persbericht. 'De gemeente zorgt zelf voor verspreiding van de ja-ja stickers en ambtenaren gaan controleren of het verbod wordt nageleefd.'

Lees ook: ja/ja-sticker op de brievenbus scheelt 6000 bomen per jaar

Nu heeft ongeveer 55 procent van de huishoudens geen sticker op de brievenbus. Die 244.000 huishoudens krijgen begin volgend jaar een brief en een ja/ja-sticker toegestuurd. Die sticker moeten ze op hun brievenbus plakken als ze als vanouds folders en huis-aan-huisbladen willen blijven ontvangen. De stickers zijn ook gratis te krijgen bij de stadsloketten.

De verwachting is dat 50 procent van de mensen zonder sticker zo'n ja/ja-sticker zal opplakken. 28 procent van de mensen weet het nog niet en 22 procent (bijna 54.000 huishoudens) doet dat naar verwachting niet en krijgt dan dus geen reclame meer. Dat betekent een directe besparing van 1.800 ton papier per jaar, en mogelijk nog meer.