Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Frits Barend: 'Ajax wordt kampioen'

25 juli 2017, 18.56 uur · Aangepast 25 juli 2017, 19.08 uur

Als het aan sportjournalist Frits Barend ligt, wordt Ajax komend seizoen kampioen. 'Feyenoord vind ik zwakker geworden, met name door het verlies van Elia. Zo'n jaar als afgelopen jaar zal Feyenoord niet weer hebben', is Barend van mening.

Morgen begint het seizoen officieel met een wedstrijd tegen het Franse Nice in de voorronde voor de Champions League. Er zijn veel veranderingen. Een nieuwe trainer, aanvoerder Davy Klaasen is vertrokken naar Engeland en een oude held is terug: Klaas-Jan Huntelaar. 'Ajax zal de weg voortzetten die Peter Bosz is ingeslagen', meent Barend.

Lees ook: Jaarlijkse bosloop Ajacieden in Amsterdamse Bos: 'Jammer dat Bosz weg is'

Traumatische ervaring
Inmiddels staat Marcel Keizer aan het roer. En die heeft ook meteen een lastige taak. Appie Nouri zakte een paar weken geleden in elkaar tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. Veel spelers zagen het gebeuren, een traumatische ervaring. Volgens sportpsychiater Bram Bakker is het dan ook van groot belang dat het op een juiste manier wordt verwerkt. 'Je moet niet doen alsof het niet gebeurd is. Want je weet honderd procent zeker dat sommige van die jongens hebben daar meer last van dan anderen. Er zijn er vast die helemaal geen behoefte meer hebben om het erover te hebben. Maar er zijn er ook een paar bij wie het iedere dag door het koppie spookt en je er eigenlijk iedere dag even aandacht aan moet besteden.'

Lees ook: Open training Ajax afgelast na gebeurtenissen met Abdelhak Nouri

'Waanzinnig zware opgave'
'Ik hoop dat de jongens morgen zoiets hebben van: "Appie we gaan voor jou voetballen hier." Dat 34 moet in die hoofden gaan zitten, dat kan misschien inspiratie opleveren. Maar Nice, elke Franse ploeg is gelijkwaardig aan een Nederlandse, zo niet beter. Dus dat wordt een waanzinnig zware opgave', zegt Frits Barend.

Lees ook: Spaanse arbiter fluit Nice - Ajax

Klaas-Jan Huntelaar
Morgen is in ieder geval een belangrijke wedstrijd, want de spelers staan te popelen om weer in de Champions League te mogen spelen. En dan kan de teruggekeerde Klaas-Jan Huntelaar wel eens heel belangrijk zijn. 'Huntelaar is een van de spelers die altijd het verschil heeft gemaakt in zijn carrière, ook als hij niet in vorm was. Hij heeft iets wat spitsen hebben, dat gevoel. Dus Klaas-Jan gaat het verschil maken', daar is Barend van overtuigd.

Lees ook: Klaas-Jan Huntelaar is terug voor één ding: 'Kampioen worden'

De aftrap van de derde Champions League-voorronde is woensdagavond om 20.45 uur.