Start van hoofdcontent

112

nl

'Politie gaat plofkrakers hinderlijk volgen'

26 juli 2017, 09.50 uur · Foto: Martin Damen

De politie start in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam een nieuwe aanpak om het aantal plofkraken terug te dringen. Door verdachten hinderlijk te volgen, vermogen af te pakken en familieleden in de gaten te houden, wordt geprobeerd de criminelen te stoppen.

De politie heeft zo'n 300 mannen in het vizier die verdacht worden van ram- en plofkraken in Nederland en Duitsland. De meesten wonen in de regio's Utrecht en Amsterdam, schrijft het AD.

Verdachten worden tijdens de proef, die dit jaar nog begint, voortdurend in de gaten gehouden door politie, gemeenten en de Belastingdienst. Geldstromen worden in kaart gebracht zodat crimineel vermogen kan worden afgepakt.

Lees ook: Politie schiet bij aanhouding plofkrakers IJburg, explosieven geruimd

Door ook familieleden in de gaten te houden, probeert de politie te voorkomen dat broertjes de fijne kneepjes van het vak leren van een oudere broer. 'Dat moet stoppen door kinderen bijvoorbeeld op school aan te spreken en te begeleiden', aldus Jos van der Stap van het plofkraakteam van de Nationale Politie.

Van der Stap verwijst naar de succesvolle Top 600-aanpak in Amsterdam, waar tientallen organisaties al jarenlang samenwerken om jonge veelplegers op het rechte pad te krijgen.