Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente werkt achter de schermen aan vergunningstelsel voor touroperators Wallen

27 juli 2017, 08.52 uur · Aangepast 29 augustus 2017, 18.21 uur

Niet meer dan 25 toeristen per groep, geen foto's van sekswerkers en stilstaan op drukke plekken is verboden: het zijn enkele regels uit het convenant voor touroperators die rondleidingen over de Wallen verzorgen. Ongeveer 35 operators hebben het convenant ondertekend, maar toch is de gemeente achter de schermen al bezig met het opstellen van een vergunningstelsel.

Hoewel het convenant onlangs opnieuw ondertekend werd door een grote groep touroperators, zouden de regels - die niet bindend zijn - nauwelijks worden nageleefd. De PvdA klaagde daar al eerder over, maar nu laat ook een touroperator aan AT5 weten dat het convenant voelt als een wassen neus.

'Achter de hand als convenant niet werkt'
'Het is goed om te zien dat steeds meer ondernemers zich aansluiten bij het convenant. Maar vanaf het begin ben ik duidelijk geweest: als na verloop van tijd blijkt dat er nog steeds grote groepen in het Wallengebied worden rondgeleid dan zal het college strenger moeten worden', zegt drukte-wethouder Kajsa Ollongren tegen AT5. Ambtenaren van de gemeente zijn druk bezig met opzetten van dat systeem van vergunningen voor touroperators. 'Dat hebben we later dit jaar achter de hand voor het geval het convenant toch niet voldoende werkt.'

Lees ook: Stilstaan verboden en geen foto's van sekswerkers: nieuwe regels Wallen-tour

Als blijkt dat het convenant niet wordt nageleefd wil de gemeente snel over kunnen gaan tot het vergunningstelsel. Handhavers op de Wallen moeten daarom touroperators die in de fout gaan, opnemen in hun rapportages, zegt een woordvoerder van de burgemeester. Op die manier kan het stelsel snel ingevoerd worden, mocht de gemeente daartoe besluiten.

Lees ook: Minder criminaliteit, maar overlast door drukte stijgt ondanks Binnenstad Offensief