Start van hoofdcontent

112

NL
V

Rechter over taakstraf voor joyrider na dodelijk ongeluk: 'Geen rijbewijs betekent niet dat je niet kunt rijden'

27 juli 2017, 20.06 uur · Aangepast 27 juli 2017, 20.26 uur

Nabestaanden van de man, die in 2014 in de Van Woustraat werd doodgereden, vinden de straf van de bestuurder belachelijk laag. De 25-jarige dader werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, terwijl familie en vrienden hadden gehoopt op een gevangenisstraf.

Die gevangenisstraf vonden de nabestaanden zeker gepast omdat de bestuurder reed zonder rijbewijs en daar al drie keer voor veroordeeld was. 'Dat is gestoord. Hij heeft het ongeluk veroorzaakt. Hij stapte voor de vierde keer zonder rijbewijs in de auto en heeft dit veroorzaakt', vertelt de dochter van het slachtoffer Stasa Vukojevic.

Lees ook: Joyrider zonder rijbewijs krijgt taakstraf voor dodelijk ongeval Van Woustraat

Haar vader Sasa kwam om het leven toen hij in 2014 in de Pijp op de stoep werd aangereden door een auto. De bestuurder reed niet alleen te hard, maar bleek ook nog eens geen rijbewijs te hebben.

'Nul rechtvaardigheid'
Vorige week werd hij veroordeeld voor een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een taakstraf van 240 uur. 'Er zit nul rechtvaardigheid in. Hij was niet eens bij de rechtszaak aanwezig. Hij heeft ook nooit zijn excuses aangeboden. De straf vindt hij waarschijnlijk een lachertje' , aldus Stasa. 

Eis: geldboete
Het Openbaar Ministerie eiste alleen een geldboete. Dat vond de rechter te weinig en gaf dus een taakstraf. 'Deze jongen, hoe laakbaar zijn gedrag ook, heeft er echt niet voor gekozen om iemand dood te maken. Hij ging niet in de auto zitten met de bedoeling iemand dood te maken', legt persrechter Peter Björn Martens uit.

Lees ook: Voetganger ongeluk Van Woustraat overleden

De beste vriend van Sasa Mr. Sneiders reageert: 'Nee je stapt inderdaad niet in de auto in om iemand dood te rijden. Maar je bent niet bevoegd en doet het toch. Dat is dan de consequentie van je actie. Dan kun je niet zeggen hij heeft het niet zo bedoeld.'

'Geen rijbewijs betekent niet dat je niet kunt rijden'
'Ik kan je wel vertellen. Als mensen geen rijbewijs hebben, betekent dat niet gelijk dat ze niet kunnen rijden. Er zijn ook mensen zonder zwemdiploma die wel kunnen zwemmen', vergelijkt de persrechter. 'De rechtbank heeft hem om het feit dat hij geen rijbewijs had veroordeeld voor schuld aan het ongeluk.'

'Kijk eens naar jezelf'
Veel Amsterdammers zijn het met de nabestaanden eens. Vooral op Facebook werd me verbazing gereageerd. De persrechter heeft voor deze mensen nog wel een boodschap: 'Kijk even goed naar jezelf. Hoe vaak maak je zelf wel niet een verkeersfout die bijna altijd goed gaat.' Op de vraag of dat niet iets anders is dan bewust zonder rijbewijs in de auto stappen is reageert Peter Björn Martens: 'Ja maar dat is ook iets anders dan dat deze jongen niet van tevoren heeft gedacht vandaag ga ik zonder rijbewijs even lekker iemand op de Van Woustraat doodrijden. Voor dat risico is hij gestraft.'

Geen hoger beroep
De familie kan niet in hoger beroep en moeten de straf accepteren. 'Als dat de instelling is van de Nederlandse rechter. Belachelijk', besluit de beste vriend van het slachtoffer. 

Martin Damen