Deskundige over brand Diemen: 'Rook had nooit twaalfde verdieping mogen bereiken'

De rook die vorige week vrijkwam bij de brand op de begane grond van een flatgebouw in Diemen had nooit de twaalfde verdieping, waar een bewoner om het leven kwam, mogen bereiken. Dat zegt branddeskundige Ynso Suurenbroek in een reactie op de gister door De Key bekendgemaakte nieuwe informatie.

Suurenbroek heeft 25 jaar ervaring bij de brandweer. 'Vanuit het trappenhuis zou de rook niet verder moeten kunnen naar andere verdiepingen of appartementen. Het is binnen de regels uiterst onwaarschijnlijk dat de rook zich zover verspreidt. Dat is echt onacceptabel', stelt de deskundige.

Lees ook: De Key: Rook werd slachtoffer flatbrand Diemen fataal

Gisteravond vertelde Wim de Waard, specialist studentenhuisvesting bij de Key, tegen AT5 dat de explosie die onstond na de brand een branddeur vernielde. Hierdoor kon de rook het trappenhuis intrekken. 

'Iets fundamenteels fout'
Branddeskundige Suurenborg vindt het bizar dat er alsnog rook kon komen op verdiepingen waar de branddeuren wél gesloten waren: 'Er zijn veel manieren waardoor rook en brand zich kunnen verspreiden door een gebouw. Meestal gebeurt dat door ongeziene doorvoeringen. Iemand die het heeft over een branddeur waar door een kier nog rook kan.. Dan hebben we ook schepen die waterdicht zijn, maar er toch nog een kiertje is. En het dan gek vinden dat het schip zinkt. Daar is iets fundamenteels fout.'

Verdachte
De brand in het gebouw aan de Rode Kruislaan brak vorige week woensdagnacht rond 3.30 uur uit en werd vermoedelijk aangestoken. Later op de ochtend werd het dodelijke slachtoffer aangetroffen. Er zit momenteel een 24-jarige Amsterdammer vast als verdachte. Hij zit in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Lees ook: Dode gevonden bij brand in flat Diemen, brand mogelijk aangestoken

De brandweer wil niet op de uitspraken van Suurenbroek reageren. Zij willen het onderzoek naar de brand afwachten.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie