Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Circusfamilie Boltini bang om weggeblazen te worden door festivalgeweld Westelijk Havengebied

29 juli 2017, 00.15 uur · Aangepast 16 augustus 2017, 10.33 uur

Leden van circusfamilie Boltini zijn bang dat ze straks weggeblazen worden door dreunende beats en ander festivalgeweld. Ze wonen al meer dan twintig jaar vlakbij het N1-terrein in het Westelijk Havengebied. Af en toe waren er al feesten in de omgeving, maar nu heeft de gemeente net dit gebied uitgekozen om extra veel festivals te houden.

Al 24 jaar woont Maria Hendriks op het terrein met haar man. Als artiesten uit de bekende circusfamilie Boltini hebben ze de hele wereld over gereisd en zoeken nu hun rust. Maar als de plannen voor het festivalterrein doorgaan, zal dat lastig worden. 'Dat betekent dat je hier in de omgeving nooit meer iets prettigs zou kunnen doen', zegt Hendriks.

Lees ook: Mogelijk nieuw festivalterrein in Westelijk Havengebied

Ze voelt zich van alle kanten ingeklemd door festivals die in de buurt worden gehouden: 'Waaronder de Awakening, de Dance Valley, de Dutch Valley. Van alles wat hier gebeurt. Alles wat hier is, dat is er eigenlijk al. Wat daar - verwijzend naar het nieuwe festivalterrein - nu gaat komen komt er nog bovenop.'

Vluchten
Als er een festival wordt gehouden zit er maar één ding op, vertelt mevrouw Hendriks: 'Vluchten, iedereen vlucht en wegwezen want het is echt niet te doen. Het is echt niet te doen.' Nu er mogelijk zestien extra festivals worden gehouden maakt ze zich nog meer zorgen: 'Ja wat moet je daarvan zeggen, daar kan je niks mee. Je bent eigenlijk doodgeslagen zal ik maar zeggen.'

Omliggende gemeenten
Ook omliggende gemeenten vrezen overlast. De burgemeester van Haarlemmermeer en die van gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben er al een brief over gestuurd aan hun Amsterdamse collega Van der Laan. De komende tijd kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen de plannen. 'Je moet de hoop nooit opgeven. Want zonder oorlog geen overwinning', besluit Hendriks.